Mektić: U sirijskom kampovina 260 državljana BiH

BiH će dozvoliti povratak svojim državljanima koji su smešteni u kampovima u Siriji i kojih je trenutno 260, rekaoje ministar bezbednosti te države Dragan Mektić.

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti, a da će počinioci krivičnih dela povezanih s terorizmom biti procesuirani u Bosni i Hercegovini, prenosi Kliks.

"Prihvatićemo osobe za koje se nesumnjivo utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.

Od njih 260, oko stotinu su muškaraci, dok su ostalo žene i deca, a Mektić je dodao da će se žene tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, ali i da će sve koje su bile pripadnice takozvane Islamske države, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima.

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet dece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati pre deportacije.

Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj deci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko ko nema državljanstvo BiH neće biti prihvaćen. Krajnja mjera biće DNK analiza", rekao je Mektić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво