Dodik: Srpska nametnutim merama ostala bez mnogih nadležnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na posebnoj sednici Parlamenta Srpske o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture u BiH pitao je da li su nametnute reforme u BiH donele boljitak i kome, aludirajući na pravosuđe u BiH, te desetine agencija i kancelarija koje su otvorene.

U obraćanju poslanicima, Dodik je rekao da je Republika Srpska nametnutim merama ostala bez mnogih nadležnosti, ali da BiH time nije postala funkcionalnija. Ističe da sve nametnute mere treba shvatiti privremeno i otvoriti novi dijalog u BiH.

"Narodna skupština Republike Srpske kao najviše zakonodavno tjelo u svojim rukama ima ono što je potrebno da se vratimo u okvire Dejtona. Treba naša politička odluka, odlučnost i naše jedinstvo, na koje pozivam i vjerujem da je moguće da ga postignemo. Republika Srpska to može ostvariti, naravno, i novim Ustavom i vjerujem da ćemo već u narednoj ili nekoj od sledećih godina imati raspravu o novom Ustavu Republike Srpske", rekao je Dodik. 

Kaže da OHR i zemlje koje su ga podržavale nametali su rešenja koja su nazivali kompromisom.

"Sada znamo da je to lažan kompromis na štetu Srba i zato je vrijeme da se podvuče crta da vidimo gdje smo bili 1995, a gdje sada skoro 25 godina poslije",  rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, prenosi RTRS.

On je podsetio da je cilj "reformi" bio jačanje državnosti BiH, te da od njih ne žive bolje Srbi, Hrvati i Bošnjaci nego samo stranci koji imaju visoke plate.

"Pitam vas da li su reforme i zakoni koji su nametani donijeli boljitak BiH, da li smo zadovoljini pravosuđem koje je nametnuo visoki predstavnik i da li je od početka bilo zavisno od različitih centara moći. Provodeći selektivnu pravdu, pravosuđe je dovelo do još veće podijeljenosti", rekao je Dodik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво