Hjuman rajts voč: Razmotriti prijem Hrvatske u Šengen zbog tretmana migranata

Međunarodna organizacija za ljudska prava, Hjuman rajts voč saopštila je da bi Evropska komisija trebalo da ispita odluku o tome da je Hrvatska spremna za ulazak u Šengen zbog tretmana migranata i tražilaca azila.

U zaključku Evropske komisije od 22. oktobra u kome se navodi da je Hrvatska spremna da se pridruži šengenskom prostoru namerno se samo letimično spominju dokazi o nasilnom odvraćanju migranata sa granice, saopštio je Hjuman rajts voč.

Kako se navodi, Evropska komisija time šalje poruku da ozbiljno kršenje ljudskih prava nije prepreka pridruživanju Šengenu.

"Nezakonito i nasilno odvraćanje sa granice tražilaca azila trebalo bi da onemogući Hrvatsku da se pridruži zoni Šengena", izjavila je Lidija Gal, viši istraživač Hjuman rajts voča za Balkan i istočnu Evropu.

Prema njenim rečima ignorisanje "zloupotrebe migranata na hrvatskim granicama čini shvatanje da je šengensko članstvo uslovljeno poštovanjem ljudskih prava samo besmisleni razgovor".

Kako se navodi, vraćanje tražilaca azila, bez razmatranja njihove potrebe za zaštitom, u suprotnosti je sa zakonima Evropske unije o azilu, Povelje EU o fundamentalnim ljudskim pravima i Konvencije o izbeglicama iz 1951. godine. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво