Mitropolija o krštenju transrodne osobe: Nije u pitanju modernizam nego odgovoran odnos

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da se crkva već decenijama susreće sa "problemom promene pola" i ranije i da nije u pitanju "crkveni modernizam i liberalizam".

Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se saopštenjem povodom nedavnog krštenja transrodne osobe u Podgorici.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da se crkva rukovodi tumačenjem Svetog pisma patrijarha Pavla prema kojem se na osnovu potvrde medicinske ustanove može konstatovati da je lice promenilo pol i upisati drugo ime, čime se prihvataju medicinski razlozi za takav postupak.

"Ovim i ovakvim tumačenjem Patrijarha Pavla, Crkva se rukovodi već decenijama, što znači da se Crkva susretala sa ovim problemom i ranije, te da slični slučajevi nisu nikakva novost, niti predstavljaju neki navodni crkveni 'modernizam' i 'liberalizam' po mjeri gospodara ovoga svijeta, već su odgovoran odnos prema izazovima sa kojima se Crkva susreće u novije vrijeme", piše u saopštenju.

Dodaje se da "slučajevi promene pola iz opravdanih i vrlo specifičnih razloga predstavljaju potpuno drugačiju stvarnost od propagande i pravdanja istopolnih odnosa i bezumne rodne ideologije kojima smo svedoci poslednjih godina".

"Nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, vjerovatno izmanipulisana od nekoga, Sveto Krštenje ne može biti na spasenje, ako se ne odvoji od grijeha, koji se, između ostaloga, ogleda i u učešću u razornoj LGBT propagandi", saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

U saopštenju se naglašava da se crkva uvek i u svakom pojedinačnom slučaju stara o spasavanju "duše čovjekove" za razliku od većine medija i raznih propagandističkih organizacija i pojedinaca koji, rukovodeći se svojim interesima i koristeći se poluistinama, od najličnijih ljudskih osećanja, problema, tragedija ili radosti, prave senzaciju i trgovinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво