Plenković predstavio prioritete tokom hrvatskog predsedavanja EU

Premijer Andrej Plenković predstavio je četiri ključna prioriteta hrvatskog predsedavanja EU, koje je definisao kao "Evropa koja raste i koja se razvija, Evropa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna na globalnom planu”.

Andrej Plenković je naglasio odgovornost EU prema zemljama jugoistočne Evrope i naveo da će se Hrvatska tokom polugodišnjeg predsedavanja zalagati za evropsku perspektivu zemalja regiona i delotvornu politiku proširenja.

Podsetio je i da će Zagreb u maju biti domaćin samita EU i država zapadnog Balkana.

Hrvatska će predsedavanje EU preuzeti 1. januara 2020. godine, a Plenković je, govoreći na konferenciji tim povodom u Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu, rekao da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promena privreda i tržište rada EU suočeni sa sve većom konkurencijom, posebno iz Kine i SAD.

Dodao je da je odgovor na to snažnija Evropa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način.

"To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji", istakao je Plenković.

Istakao je da je istovremeno nužno smanjivati još velike razvojne razlike kako bi sve članice Unije privredno bile što snažnije.

Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva vodeći računa o potrebama svih generacija.

Kaže da je potrebno raditi na razvijanju privrede koja je ekološki održivija.

Time će se, smatra, doprineti boljoj zaštiti okoline i borba protiv klimatskih promena.

Govoreći o EU i njenom uticaju na globalnom planu, Plenković je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. veka putem evropskog zajedništva.

"EU ulogu globalnog faktora može učvrstiti samo daljim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko delovanje u suočavanju s izazovima poput terorizma, trgovinskih ratova ili migracija", rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, Evropa mora imati "predvodničku ulogu" u svom susedstvu i svetu.

"Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog faktora, posebno što se tiče vođstva u borbi protiv klimatskih promena, promociji efikasnog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava i jačanju multilateralnog trgovinskog okvira", kazao je Plenković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво