Lokalizovan požar na Romaniji

Vatrena stihija na Romaniji stavljena je pod kontrolu. U današnjim naletima helikoptera na požarište je ispušteno 120 tona vode.

Požar ne preti ni Romaniji ni selima po obroncima planine. Još se ponegde može videti dim, ali nema otvorenog plamena koji je već progutao velike površine crnogorične šume, navodi RTRS.

Desetine vatrogasaca, radnika Šumskog gazdinstva i pripadnika Civilne zaštite krajnjim naporima gasilo je požar.

Kako ističe RTRS, presudno je bilo delovanje helikoptera, juče OS BiH a danas Helikopterskog servisa Republike Srpske. U najmanje deset naleta ispustili su više od 120 tona vode na požarište.

"Po onom što mi možemo da primetimo na terenu, stanje je daleko bolje nego što je bilo jutros. Radi se o nepristupčnom terenu do kog ljudi ne mogu da dođu putem", rekao je direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić.

Vodu za gašenje helikopteri su specijalnim tankerima uzimali iz veštačkog jezara na Ravnoj planini koje je tako, osim turističkog, pokazala da ima i bezbednosni značaj za opštinu Pale.

S obzirom na materijalnu štetu i šumske resurse kojima ta lokalna samouprava raspolaže, može se reći, kako ističe Boško Jugović, načelnik Opštine Pale, da je sprečena katastrofa sa nesagledivim posledicama.

Novo žarište na Treskavici

U međuvremenu, požar koji je već neko vreme aktivan na lokalitetu Turovi na Treskavici, prema tvrđenju meštana, niko ne gasi.

Iz Kantona Sarajevo saopšteno je da je šumski požar zahvatio deo planine Treskavica, zbog čega je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo zatražila angažovanje helikoptera Oružanih snaga za njegovo gašenje.

Navode da vatra gori u rejonima Kukovi, Palež, Jablan Do i Crvene Stijene, te u blizini Crnog jezera.

Reč je o nepristupačnom i miniranom području, zbog čega je otežano gašenje požara sa zemlje.

Veći deo planine nalazi se u RS a manji, zapadni, deo je u Federaciji BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво