Orban i Šarec traže od EU da ubrza pregovore sa Srbijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da "deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije", prenosi AP.

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne posledice zaustavljanja ovog procesa.

Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Poslaćemo patrolu na granicu sa Srbijom ako pritisnu migranti" 

Dvojica premijera osvrnula su se i na situaciju sa migrantima. Orban je rekao da u okviru Višegradske grupe postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske, ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku.

Istakao je da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka Zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.

Dodao je da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi.

Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu.

On je pozvao EU da u vezi s tim osmisli zajedničku politiku.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво