Linta: Srbima u Federaciji BiH se sistematski krše prava

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikuje predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini i tvrdi da brojne činjenice pokazuju da od završetka ratova sve vlasti u Federaciji BiH sprovode politiku zapostavljanja i nestanka Srba.

Miodrag Linta navodi da je u Federaciji BiH pre rata živelo oko 600.000 Srba, a sada ih živi oko 40.000 i njihov broj se svakodnevno smanjuje.

"Preostalim Srbima u Federaciji BiH se sistematski krše prava na zapošljavanje i javnom sektoru, učenje srpskog jezika i ćirilice, povratak otete i uzurpirane imovine, pravo na obnovu porušenih kuća, na finansijsku podršku srpskim udruženjima, i organizacijama...", navodi Linta u izjavi koju je dostavio medijima.

Tvrdi i da Srbi ne mogu da se zaposle u ministarstvima, javnim preduzećima, agencijama, policiji, pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama.

"Srpska deca nemaju mogućnost obrazovanja na srpskom jeziku niti korišćenje udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici, osim u retkim slučajevima. U srpskim selima nema puteva, vode, prodavnica što je samo jedan od primera planskog zapostavljanja Srba od strane kantonalnih i federalnih vlasti", tvrdi Linta.

Zbog svega toga smatra da je Srbima u Federaciji BiH potrebna planska i organizovana pomoć Srbije da bi opstali na svojim ognjištima i da bi se lakše borili za svoja prava.

Zbog toga je, dodaje, potrebno da se osnuje Ministarstvo za Srbe u regionu sa ozbiljnim budžetom i stručnim i profesionalnim kadrom koje bi se svakodnevno bavilo rješavanjem problema Srba u Federaciji BiH, ali i Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim državama regiona.

"Samo sistematskim pristupom Srbije Srbi u regionu imaju šansu da opstanu. U suprotnom, preostalim Srbima u Federaciji BiH, Hrvatskoj i drugim državama regiona preti nestana", zaključuje Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво