Božinović: Hrvatska neće biti stecište migranata

Hrvatska sigurno neće postati stecište velikog broja naglo pristiglih izbeglica koje bi promenile način života svih građana Hrvatske, poručio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Davor Božinović.

Komentarišući probleme na granici s BiH, ministar je ocenio da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko se BiH ne angažuje na svojoj istočnoj granici i dodao da će u slučaju mogućeg nadolazećeg talasa migranata koristiti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

"Situacija s migrantima se neće rešiti tako što će oni preći granicu. Kolegama u BiH je od samog početka sugerisano da jačaju svoju istočnu granicu za koju i sami priznaju da je ne kontrolišju", rekao je Božinović, ističući da hrvatska policija dodatno jača svoju sposobnosti za kontrolu granice, prenosi Hina.

On je ocenio i da ulazak Hrvatske u Šengen treba da bude jedan od prioriteta Slovenije i Evropske unije, navodeći da onaj ko smatra da je Hrvatska nepripremljena, "ne samo da politizira, već i pokazuje da nema pojma".

"I u slovenačkom političkom životu postoje izjave da je ulazak Hrvatske u Šengen u stratešom interesu Slovenije. Pod rastućim migrantskim pritiskom zadovoljavamo uslov u situaciji u kakvoj dosad nije bila nijedna članica Šengena. Hrvatska je ispunila 270 preporuka koje su ocenjivali stručnjaci iz Evropske komisije i država članica Šengena", kaže Božinović, prenosi Hina.

On je za Hrvatski radio rekao i da EU "ne samo da treba da podrži Hrvatsku, već joj je to u stratežkom interesu".

"Bavarska se naslanja na Austriju i Sloveniju i nije slučajno da bavarski ministar unutrašnjih poslova dolazi u Zagreb kako bi se zahvalio hrvatskoj policiji na njenom radu. Uveren sam da je ulazak Hrvatske jedan od prioriteta Slovenije i Evropske unije", podsetio je Božinović na posetu bavarskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Hermana u četvrtak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво