Hrvatska, protesti protiv seksualnog nasilja

Širom Hrvatske održani su protesti "Pravda za devojčice", podstaknuti slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju.

Demonstranti su državi poslali poruku da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Najbrojniji protest održan je u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava, gde se okupilo više od hiljadu ljudi, prenosi Indeks.

"U sudskim procesima pogoduje se, ispaštaju djevojčice i žene. Tražimo hitno premještanje suđenja iz Zadra da se osigura pravično suđenje. Tražimo na činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Tražimo da u državnom proračunu sljedeće godine bude dovoljno novca za sva savjetovanja i sve žene žrtve naselja. Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin", rečeno je na skupu u Zagrebu.

Protesti su održani i u Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво