Severna Makedonija, dan posle...

Makedonske vlasti i opozicija razočarani izostankom jedinstva Evropske unije oko početka pregovora o članstvu u EU. Predsednik Pendarovski poziva na jedinstvo. Opozicija tvrdi da je odlaganje početka pregovora poraz vlade Zorana Zaeva.

Vlast i opozicija u Severnoj Makedoniji konačno su se u petak ujedinili oko nekog bitnog političkog pitanja, ne skrivajući razočaranje izostankom odluke Evropske unije o početku pregovora sa Skopljem.

Predsednik Stevo Pendarovski, koji će tokom vikenda okupiti lidere svih političkih stranaka kako bi definisali poteze nakon francuske blokade u EU, smatra da je vreme za jedinstvo.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da bi odvajanje početka pregovora Albanije i Severne Makedonije bilo "velika greška", dok je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker "istorijskom greškom" nazvao izostanak jedinstva EU oko početka pregovora s te dve države.

"Nije vreme za kalkulacije i političke poene, već za ujedinjenje oko naše budućnosti i budućnosti generacija koje dolaze", rekao je Pendarovski, nekoliko sati pošto je EU, na zahtev Francuske, još jednom odložila odluku o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Pendarovski je apelovao na lidere političkih stranaka da potvrde odnos prema evroatlantskim integracijama.

Predsednik Severne Makedonije obratio se naciji svega nekoliko sati posle serije konfuznih informacija o budućnosti vlade Zoraana Zaeva, koji je prethodnih dana u nekoliko navrata najavljivao pad vlade ukoliko EU ne odobri početak pregovora.

Kako stvari stoje, Zoran Zaev, čije su pozicije ozbiljno uzdrmane posle novog odgađanja početka pregovora i reketaške afere u specijalnom tužilaštvu, neće podneti ostavku.

Na momentalnoj ostavci Zorana Zaeva ne insistira ni njegov najveći politički rival, lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji je, potvrđujući dolazak na sastanak kod Pendarovskog, rekao da je "vreme za mudre, logične i odlučne odluke".

"Izbori su važni, ali ne da se po svaku cenu dođe na vlast, već da pokažemo svetu da možemo bolje, drugačije i da ima nade", rekao je Mickoski.

Lider VMRO-DPMNE je, takođe, ocenio da su vlada i politika Zorana Zaeva "pretrpeli poraz", ali da to nije poraz makedonskog naroda.

Povodom izostanka odluke o početku pregovora, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je neuspeh EU da se saglasi "istorijska greška" i da za to ne treba kriviti Severnu Makedoniju i Albaniju, prenosi Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи