Bregu: Građanima Zapadnog Balkana potreban podsticaj iz EU 

Odbor Veća za regionalnu saradnju sastao se u Sarajevu, zadnji put u 2019. godini, na Odboru su predstavljene aktivnosti provedene od prethodnog sastanka, te date smernice i odobreni budući planovi. Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu rekla je da je u očekivanju zvanične odluke sa sastanka Evropskog veća na visokom nivo o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, veoma važno da se ponovi da je Zapadni Balkan sastavni deo Evropske unije.

"Proces evropskih integracija treba se uvek kretati napred, a efekti negativne odluke neće biti nimalo laki za region. Po prvi put od kada se meri njihovo proevropsko raspoloženje, 56 posto građana Zapadnog Balkana izrazilo je podršku evropskim integracijama, što nam pokazuje da ovaj proces nije proces za političare, već za građane. Građanima je potreban podsticaj," rekla je Majlinda Bregu. 

Kaže da ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na celi proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja.

"Regionalna saradnja je ključni element evropske perspektive Zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi podsticaj regionalnoj saradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa Zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, pre svega obavezama ostvarivanja rezultata u provedbi regionalnog ekonomskog prostora prije samita u 2020. godini. Veće za regionalnu saradnju može pomoći u tome", rekla je Bregu.

Predstavnici Evropske unije čestitali su Veću za regionalnu saradnju na dosadašnjim impresivnim rezultatima u radu, nazivajući ovu organizaciju centrom regionalne saradnje.     
Generalna sekretarka Bregu predstavila je Odboru svoju novu zamenicu, Tanju Miščević, koja je svoju dužnost preuzela 9. oktobra 2019. godine, saopštilo je Odbor Veća za regionalnu saradnju.

"Iako nova u organizaciji, imam puno iskustva u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje i spremna sam da to iskustvo podelim sa učesnicima Veća za regionalnu saradnju," rekla je nova zamenica generalne sekretarke.
 
Odbor je usvojio izvještaj generalne sekretarke o aktivnostima organizacije realizovanim od prethodnog sastanka Odbora u maju, kao i informaciju o koordinacionom sastanku Trojke Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sekretarijata Veća za regionalnu saradnju i EU održanom prethodnog dana. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво