Crna Gora počinje da kažnjava rad nedeljom

Nove odredbe crnogorskog Zakona o unutršnjoj trgovini stupaju sredinom meseca na snagu, a prva neradna nedelja u crnogorskim prodavnicama biće 20 oktobra, saopštila je tamošnja Uprava za inspekcijske poslove. Ko se ogluši o tu odredbu zakona i nastavi da radi nedeljom, sledi mu novčana kazna i privremeno zatvaranje prodajnog objekta.

U saopštenju se podseća da svi privredne subjekte koji se bave trgovinom na veliko i na malo podležu propisanoj odredbi člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija primena stupa na snagu od 14. oktobra, što praktično znači da je prva neradna nedelja je 20. oktobar, prenosi RTCG.

Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako su pojasnili, ne može da se obavlja nedeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Zakonskoj odredbi o neradnoj nedelji ne podležu apoteke, pekare, cvećare, suvenirnice, kiosci, prodavnice sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske pumpe i prodavnice u okviru njih, pijace, štandovi, tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice.

Kako se navodi, izuzete su i prodavnice, kiosci i automati smešteni unutar zatvorenih područja autobuskih i železničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vreme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vreme javnog prikazivanja filmova, skladišta za trgovinu na veliko.

U saopštenju se upozorava i apeluje na sve privredne subjekte, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju obavezu, kako bi izbegli novčane kazne i privremeno zatvaranje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

Nedelja je,

dan za blagovanje i za pravoslavlje.

(petak, 11. okt 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

E neka ste vala

Nedjelja je za odmora .