Sud odbacio krivičnu prijavu protiv Amfilohija

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, podnetu zbog navodnog "krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i vjesrke mržnje", prenosi RTCG pisanje "Pobjede".

U obrazloženju odluke navodi se da ne postoji osnovana sumnja da je Amfilohije počinio "prijavljeno krivično djelo, ni bilo koje drugo krivično djelo iz nadležnosti Višeg tužilaštva".

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Podgorici Tatjana Begović  je u odluci navela da "se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog djela izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Navodi se i da radnja izvršenja osnovnog oblika tog krivičnog dela podrazumeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

U pravnoj oceni stoji da se govor mitropolita Amfilohija "kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore", te da "nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi", navodi RTCG.

"Upotreba termina 'autofekalna crkva' može biti uvredljivog karaktera, ali sama uvredljivost ne znači i mržnju, a još manje pozivanje na nasilje. Takođe, govor prijavljenog Radovića sadržao je kritiku upućenu prvenstveno na račun crnogorskih vlasti, a ne crnogorskog naroda, sa kojeg razloga ovaj tužilac nalazi da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Radović Risto izvršio krivično djelo izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika", ocena je tužiteljke Begović.

Crnogorski pokret podneo je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su "brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji", navodi RTCG.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

I Njegos bi im to ponovio

I Njegos bi im isto rekao sto g-din Amfilohije kaze: Stvaranje lazne pravoslavne crkve u CG, priznanje lazne drzave Kosovo i uvodjenje sankcija Rusiji, su 3-najvece ljage u istoriji slobodarske i Bogom voljne Crne Gore.

(četvrtak, 10. okt 2019, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Prijava, pa odbacivanje

Lakrdija.