Filipa Štrahe ipak ulazi u parlament zbog formalne greške

Sudbina poslaničkog mandata Filipe Štrahe, supruge bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, ostaje nerešena i nakon odluke odbora stranke da ne može ući u poslaničke klupe. Njen muž je krajem maja podneo ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere "Ibica".

Uprkos odluci predsedništva FPO-a da se Filipi Štrahe ne da poslanički mandat u parlamentu, stranka nije uspela da se reši porodice Štrahe.

Rasprava oko mandata Filipe Štrahe ulazi u sledeću rundu, pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo da će razmotriti da li Harald Štefan, koji treba da zauzme mandat Filipe osvojen u pokrajini Beč, treba da iskoristi svoj mandat osvojen u regionalnom izbornom okrugu.

Ukoliko izborni organi utvrde da Štefan treba, kao što je najavio, da u skupštinu uđe na osnovu mandata osvojenog u regionalnom okrugu, Filipa Štrahe ulazi u parlament preko pokrajinske liste pošto je bila na trećem mestu kandidata.

Ispostavilo se da Štefan ne može da bira preko koje liste ostvaruje svoj mandat, već da mora da koristi direktni mandat koji je dobio u regionalnom okrugu Beč jug.

Ukoliko Ministarstvo odluči da Štefan mora da iskoristi direktni mandat, Filipa Štrahe ulazi u parlament i sedeće među "neprijateljima" svog supruga, koji su mu čak suspendovali članstvo u stranci.

Inače partija je, obrazlažući odluku zašto ne želi da dâ mandat Filipi, navela da mora da se rasvetli kako je dobijala velike svote novca za svoje delovanje kao portparol za zaštitu životinja.

Štrahe je pojasnio preko Fejsbuka da je njegova supruga bila zadužena za društvene mreže i da je zahvaljujući njoj ostvaren veliki uspeh u elektronskim medijima.

Već duže vreme mediji spekulišu da bi Štrahe i njegova supruga mogli da osnuju sopstvenu listu, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Štrahe mogao računati sa prelaskom cenzusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво