Politički putevi Edija Rame i Zorana Zaeva

U posetu Srbiji dolaze premijeri Albanije i Republike Severne Makedonije – Edi Rama i Zoran Zaev. Ovo su njihove političke biografije.

Edvin Edi Rama rođen je 1964. godine u Tirani, a poreklom je iz Korče, na jugoistoku zemlje.

Kršten je kao katolik. Sebe smatra agnostikom. Njegov otac je čuveni vajar i autor brojnih skulptura u periodu vladavine komunističkog režima Envera Hodže. Majka pripada porodici Koleka i sestra je člana Politbiroa komunističke Partije Albanije.

Diplomirao je na Akademiji za umetnost u Tirani i poznati je vajar.

Pisao je eseje u kojima je kritikovao kumunističku vlast i objedinio ih u knjizi "Refleksije" koju je objavio 1992. Profesionalni je košarkaš Dinama iz Tirane.

Obavljao je brojne državne funkcije – od ministra omladine krajem devedesetih, preko gradonačelnika Tirane u trajanju od 11 godina, do ministra spoljnih poslova i premijera Albanije. Od 2005. vodi Socijalističku partije Albanije.

Stekao je međunarodnu reputaciju tako što je fasade zgrada u Tirani krečio u žive boje, i time je grad iz sivog – sovjetskog stila, pretvorio u turističku atrakciju. Dobio je priznanje svetskog gradonačelnika 2004. Nosilac je francuskog ordena Legije časti.

Smatra da Evropska unija treba da ubrza integraciju Zapadnog Balkana i time pod kontrolu stavi opasne podele u regionu. Podržava jačanje odnosa sa Turskom. Dok je rastući uticaj Rusije u regionu, za njega faktor destabilizacije.

Opozicija ga kritikuje zbog zastrašivanja novinara, ali i prekomernog trošenja novca za potrebe modernizacije vladine infrastrukture, za šta je u prvih šest meseci prošle godine potrošio 40 miliona evra. Optužen je za netransparentnost u javnim nabavkama, visoku korupciju i slabe ugovore čineći ustupke prijateljima i rođacima.

U Albaniji su održani protesti sa zahtevima da podnese ostavku i da se formira tranziciona vlada.

Oženjen je, iz dva braka ima dva sina.

Uspon uz kontroverze Zorana Zaeva

Zoran Zaev rođen je 1974. godine u Strumici, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Skoplju i završio master studije iz oblasti monetarne politike.

Član je Socijaldemokratskog saveza Makedonije od 1996, a 2008. izabran je za predsednika.

Pošto je Branko Crvenkovski sišao sa vlasti, 2013, Zaev je drugi put izabran za predsednika partije. U međuvremenu, vodio je partijsko odeljenje u Strumici i tri puta je pobeđivao na lokalnim izborima.

Bio je gradonačelnik od 2005. do 2016. godine.

Kao vodeći opozicioni lider učestvovao je 2015. godine na sastanku sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, radi prevazilaženja političke krize, što je rezultirao sporazumom u Pržinu.

Usledili su vanredni parlamentarni izbori krajem 2016, na kojima je partija Socijaldemokratskog saveza Makedonije osvojila 49 mandata.

U maju 2017, formirana je koaliciona vlada uz podršku Demokratske unije za integraciju i Saveza Albanaca, a Zoran Zav je postao premijer.

Njegov politički uspon pratile su i kontroverze. Bivši premijer Gruevski optužio ga je da sa stranim obaveštajnim službama priprema zaveru radi obaranja vlade.

Zaev je Gruevskog optužio da je špijunirao oko 20.000 ljudi u zemlji. Javni tužilac je optužio Zaeva da ucenjuje Gruevskog, ali je slučaj obustavljen zbog nedostatka dokaza.

Uloga Zaeva je ključna u postizanju sporazuma sa Bugarskom i Grčkom.

Sa Bugarskom je posle 18 godina pregovora potpisan sporazum o prijateljstvu i osnivanju komisije koja bi objektivno preispitala zajedničku istoriju i utvrdila obeleževanje zajedničkih istorijskih događaja.

Sa Grčkom je posle 25 godina rešen spor o imenu Makedonije potpisivanjem Sporazuma iz Prespe, čime je novoimenovanoj državi – Republika Severna Makedonija otvoren put evroatlantskih integracija.

Zoran Zaev je oženjen. Ima dvoje dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво