Kurti: Kosovo i Albanija treba da se integrišu

Kandidat Pokreta "Samoopredeljenje" za premijera Kosova Aljbin Kurti je, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, dobio najveću podršku građana na proteklim vanrednim izborima. Ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

Aljbin Kurti je nakon proglašenja pobede za KTV rekao da se u okviru Evropske unije "ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca".

"Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde", rekao je Kurti.

Ne spori tezu Ukšina Hotija, koji kaže da je nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne isključuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije". Kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema Kurtijevim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

"Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh", rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspeh".

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

"Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove – to su teme kojima ću se, pored ose Đakovica–Skadar, baviti u razgovorima sa premijerom Ramom", izjavio je Kurti.

"Vlada će Specijalni sud za zločine OVK učiniti nepotrebnim"

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili članovi OVK nad Srbima i pripadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

"Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora", primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво