Dodik: Nepostojanje zajedničkog stava Predsedništva sramota za BiH

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao da je sramota što članovi Predsedništva dolaze u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska bez zajedničkog stava.

Milorad Dodik je rekao da mu nije jasno o čemu bi se u Beogradu moglo razgovarati bez zajedničkog stava Predsedništva Bosne i Hercegovine.

"Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom", rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Naveo je da je od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Kako je rekao, pitanje je, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi u ime BiH trebalo da piše u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsedništva.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Savet ministara, u roku od nedelju ili dve, i krenuti sa rešavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanje.

Kada je reč o "gulenovcima" čije izručenje od BiH traži turski predsednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje.

"Reč je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovde", upitao se Dodik.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Само мир, у било којој разумном сценарију

Разлог зашто Председништво као и БиХ не функционишу је агресивност бошњачке и хрватске стране које силом терају српску страну да прихвати нешто што ниједан србин не жели а то је унитарна БиХ и чланство у Нато. Сигуран сам да сви желе да живе добро као у Швајцарској па ето нечега што сва три народа хоће. Нека БиХ буде неутрална као Швајцарска, а шта фали томе, па терајте економију да се боље живи. Ето мира, ето консензуса, ето савета министара, ето нормалног живота. Ако то нећете , ма разлаз брате па нек свако тера своје како хоће у својој кући. Ма ко данас више трпи икакве нечије будалаштине. Ма хајде брате мани се белаја. Доста више.