Komšić: Dosta smo se svađali

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je u Beogradu da je vreme da zemlje regiona otvorena pitanja rešavaju kao dobri susedi.

Željko Komšić je u Beogradu učestvovao na panelu "Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja", u okviru sesije "Diplomatski dijalog".

"Moja namera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i rešiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose dve države, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišćavanja hidropotencijala reke Drine", rekao je Komšić na panelu.

Istakao je da je vreme da se dve zemlje vrate dijalogu i podrže jedna drugu, te da je povezivanje ljudi prioritet.

"Dosta smo se svađali. Ne treba nam predsednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska, da rešava neke stvari. To mi treba da rešavamo između sebe. Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji", rekao je Komšić.

Istakao je da je spreman na saradnju bez obzira na teške reči koje su nekada pale, one koje je on izgovorio, a i one koje su mu upućene.

 "Saradnja zbog građana"

Govoreći o regionalnoj saradnji koju traži Evropska unija, rekao je da region to ne treba da radi kako bi se nekome dokazali, već zbog lakšeg života građana.

"Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar", naglasio je Komšić, dodajući i da ima prostora da se razgovara o ideji o "malom šengenu".

"NATO donosi sigurnost"

Komšić je ponovio da se zalaže za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO zato što smatra da Alijansa zemlji može doneti sigurnost i stabilnost.

"NATO može da donese mojoj zemlji i regiji ono što ne može Evropska unija. Ako je zemlja u NATO-u, nema straha od bilo kakvih sukoba", ocenio je Komšić.

"Dodik koči formiranje Saveta ministara"

Govoreći o Savetu ministara BiH, Komšić je rekao da će on biti formiran kad se bude poštovao zakon.

Kako je objasnio, povod za zastoj u formiranju te institucije je ANP (Godišnji nacionalni plan), a uzrok je što je, kako kaže, Milorad Dodik odustao od politike koja je bila i politika njegove stranke.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво