Komšić: Dosta smo se svađali

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je u Beogradu da je vreme da zemlje regiona otvorena pitanja rešavaju kao dobri susedi.

Željko Komšić je u Beogradu učestvovao na panelu "Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja", u okviru sesije "Diplomatski dijalog".

"Moja namera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i rešiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose dve države, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišćavanja hidropotencijala reke Drine", rekao je Komšić na panelu.

Istakao je da je vreme da se dve zemlje vrate dijalogu i podrže jedna drugu, te da je povezivanje ljudi prioritet.

"Dosta smo se svađali. Ne treba nam predsednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska, da rešava neke stvari. To mi treba da rešavamo između sebe. Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji", rekao je Komšić.

Istakao je da je spreman na saradnju bez obzira na teške reči koje su nekada pale, one koje je on izgovorio, a i one koje su mu upućene.

 "Saradnja zbog građana"

Govoreći o regionalnoj saradnji koju traži Evropska unija, rekao je da region to ne treba da radi kako bi se nekome dokazali, već zbog lakšeg života građana.

"Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar", naglasio je Komšić, dodajući i da ima prostora da se razgovara o ideji o "malom šengenu".

"NATO donosi sigurnost"

Komšić je ponovio da se zalaže za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO zato što smatra da Alijansa zemlji može doneti sigurnost i stabilnost.

"NATO može da donese mojoj zemlji i regiji ono što ne može Evropska unija. Ako je zemlja u NATO-u, nema straha od bilo kakvih sukoba", ocenio je Komšić.

"Dodik koči formiranje Saveta ministara"

Govoreći o Savetu ministara BiH, Komšić je rekao da će on biti formiran kad se bude poštovao zakon.

Kako je objasnio, povod za zastoj u formiranju te institucije je ANP (Godišnji nacionalni plan), a uzrok je što je, kako kaže, Milorad Dodik odustao od politike koja je bila i politika njegove stranke.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

Ciju

ovaj ispravlja krivu Drinu

(utorak, 08. okt 2019, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

Ako FBiH...

..hoće u NATO, RS. se neće protiviti samo da je ostave neutralnom.

(utorak, 08. okt 2019, 07:18) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi,

Zna se jako dobro ko ga je postavio i na čiji bi mlin trebalo terati vodu (ali neće moći ) .

(utorak, 08. okt 2019, 06:45) - anonymous [neregistrovani]

Komšo

Drz se svoga "plota"u svojoj avliji...i biti ce sve Ok...ili sto bi rekli "Mirna Bosna"......a Nato okupacione snage ....neka mir donose Iraku Avganistanu Libiji Siriji Jemenu...Ukrajini......nama su dovoljno "srece"doneli 90tih....i vama i nama

(utorak, 08. okt 2019, 00:41) - anonymousSTOLE [neregistrovani]

NATO

Da je nato bombardovao hrvate I muslimane ,pitam ih da li bi onda toliko hteli da im se pridruze. Pitam ga kakvo blagostanje je nato donio Hrvatskoj,Bugarskij,C.Gori

(utorak, 08. okt 2019, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

@Proziva komsije/susjede. Naravno!

Којим лажима? Чиме? Шта је то Србија говорила негативно о БиХ? Једини ко је имао нападне коментаре на рачун БиХ је била Хрватска са причом о тероризму. А једна земља је "сусед", а не "суседи".

(utorak, 08. okt 2019, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

Posle Beograda

Cekajte da vidite I cujete kad se vrati u sarajevo stace da kaze,opozit svemu ovom stoje rekao.

(ponedeljak, 07. okt 2019, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Proziva komsije/susjede. Naravno!

Jer su se okomili na BiH i lazima pokusavaju da joj naude!

(ponedeljak, 07. okt 2019, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

mkjhuio

Ovaj došao da drži lekcije i provocira. Komšić ne govori u ime BiH, već u lično ime.
Stavovi BiH, su samo oni koji su usaglašeni od sva tri člana predsedništva. Prema tome, ovo su bespotrebne smišljene provokacije, spominjanje Dodika u negativnom kontekstu itd.

(ponedeljak, 07. okt 2019, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Комшић

Једини ко се свађао јесте управо сам Комшић. Једини је он прозивао све суседе БиХ, говорио како потпирују мржњу, провоцирао са Косовом, провоцирао Републику Српску, а сада би и да се мири. У недостатку политике, увек може шоу програм.