Narodna partija pobednik izbora u Austriji, FPO najveći gubitnik

Nakon prebrojanih glasova, sa integrisanom prognozom izbornih karata i uz relativno nisku izlaznost birača od 75 odsto (80 odosto pre dve godine), potpuni neslužbeni rezultati austrijskih izbora izgledaju nepromenjeni od zatvaranja birališta: Narodna stranka 37,1 odsto; Socijaldemokrate 21,7; Slobodari 16,1; Zeleni 14; Neos 7,8 odsto glasova.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila 37,1 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017. godine.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 21,7 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mesto sa 16,1 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14, odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu.

U parlamentu će još biti partija Neos koja je osvojila 7,8 odsto glasova, a ispada lista "Sada" (Ject) Petera Pilca, jer nije prešla cenzus od četiri posto.

Prema trenutnom stanju, Narodna stranka bi u parlamentu imala devet mesta više, sa 62 na 71 mandat. Socijaldemokrate bi izgubile 11 mesta i pale na 41.

Slobodarska partija Norberta Hofera izgleda po procentu i broju mandata najveći gubitnik - sa 51 na svega 30. Zeleni se trijumfalno vraćaju u parlament sa 27 poslanika. Neosi su popravili svoj status za dva odsto i prema trenutnom stanju bi imali 14 parlamentaraca.

Najveći gubitnici su Slobodarska i Socijaldemokratska stranka. 

Dva pobednika i dva gubitnika 

Današnji izbori imaju dva pobednika: Narodnu stranku i Zelene; kao i dva gubitnika: Socijaldemokrate i Slobodare.

Iz izbornog štaba Socijaldemokrata je u ovo kratko vreme od zatvaranja izbornih mesta već nekoliko puta isticano da neće biti personalnih konsekvenci, da nema promena na čelu stranke. Ipak, medijski glasovi se stalno vraćaju na poziciju Pamele Rendi Vagner i postavljaju pitanje da li je njen ostanak realan i poželjan po budućnost socijademokratije.

Kod Slobodarske partije (FPO) medijski fokus se usmerava na Herberta Kikla. Ovog trenutka on izgleda kao krivac za raspad koalicije u maju, rušenje vlade, prevremene izbore  i u posledici, katastrofalan rezultat Slobodara.

Do prevremenih izbora ne bi došlo, da su ministri Slobodarske partije prihvatili Kiklovu demisiju iz vlade, ali sami ostali u njoj. Onda to nije izgledalo tako jasno, ali sada se već javljaju unutarpartijski glasovi koji preispituju Kiklovu odgovornost.  

"Međupartijski razgovori 'sa svima'"

U prvim izjavama Sebastijan Kurc je izbegao da govori o mogućnostima koalicije. Tek kad od predsednika Van der Belena dobije mandat za sastav nove vlade počinju međupartijski razgovori "sa svima". Za početak, "bilo bi dobro prevladati grubu retoriku proteklih meseci, koja je dosegla najnižu tačku u debatnoj kulturi Austrije".

Šefica Socijaldemokrata Pamela Rendi Vagner u svim izjavama insistira da je "partijski smer ispravan", što je već izazvalo medijske komentare da "ako aktuelni smer vodi Socijaldemokrate u podrum, kako je onda ispravan?".

Norbert Hofer je potvrdio medijske kalkulacije prema kojima rezultat od 16 odsto za Plave ne ostavlja politički prostor za novu koaliciju sa Narodnom partijom. "Da smo osvojili 20 odsto koliko su nam davala ispitivanja javnog mnenja pre samo nekoliko dana, koalicija bi bila moguća", rekao je Hofer.

Upitan da li Zeleni uspeh duguju Greti Tunberg i njenoj mobilizaciji globalne javnosti, Verner Kogler je odgovorio: "Možda - ali to je nebitno za austrijske koalicione varijante". 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво