Izbori u Hrvatskoj bez datuma i kandidata, Srbi uvek dobra tema

Iako se još čeka datum predsedničkih izbora u Hrvatskoj i zvanična kandidatura pojedinih političara, kampanja već neko vreme traje. A u njoj i obavezno pominjanje Srbije i njenih političara. Slučajno ili ne, trka za izbore startovala je napadima na Srbe u okolini Knina i protestnim notama posle zabrane srpskim vojnicima da odu u Jasenovac. Usledile su razmene optužbi, ali i verbalni napadi na tamošnje predstavnike Srba. U vreme izborne kampanje retorika se uvek zaoštrava.

Umesto sa konkurentima, predsednički kandidat nastavlja polemiku sa predsednikom susedne države. Počelo je od izjave Miroslava Škora da Srbija treba da plaća ratnu odštetu i odgovora Aleksandra Vučića da Srbija gleda u budućnost.

"Mislim da nema te budućnosti bez čiste prošlosti, što god gospodin Vučić govorio. Kada bude spreman doći u tu budućnost, ja ću ga tamo čekati s istim svojim zahtjevom", ponovio je Škoro.

"O budućnosti uvek pričaju oni kojima je čista prošlost, a inače o budućnosti najmanje pričaju i na prošlost se vraćaju oni kojima je savest nemirna i koji imaju nešto da operu u prošlosti. Što se Srba i Srbije tiče, malo toga imamo da peremo, nismo mi ni anđeli ni sveci, ali u odnosu na njih – i anđeli i sveci", uzvratio je predsednik Srbije. 

Škoro, inače nezavisni kandidat poznatiji po pesmama i kumstvu sa Tompsonom, nije usamljen u stazi kojom trči predsedničku trku. Grabar Kitarovićeva, čija se zvanična kandidatura još čeka, najavila ju je baš za 24-godišnjicu "Oluje" – kada je u govoru pominjala velikosrpsku agresiju, ali ne i srpske žrtve. Nije bila dovoljno glasna ni kada su, nešto kasnije, u okolini Knina napadnuti Srbi. Kao razlog, mnogi su videli predizbornu kampanju. 

"Svuda je to bitno, domoljublje je jako bitno i bitan deo agende. I čak imate kod Zorana Milanovića, koji je u suštini kandidat levice, čak se sada u njegovom izbornom štabu formuliše jedna ideologija gde su levica i domoljublje na neki način integrisani", objašnjava novinar Zoran Panović. 

"Verovatno izborni timovi procenjuju da tu mogu košarkaškim rečnikom zaraditi lake poene bez puno muke i nauke. Dovoljno je, zapravo, da kažu da štite nacionalne interese nasuprot Srbije ili Srba i odmah deo javnosti na to pozitivno reaguje", tvrdi predsednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević.

Istraživanje tamošnjeg javnog servisa pokazalo je da kao krivca za poslednje zaoštravanje odnosa najviše građana Hrvatske vidi Srbiju i njenog predsednika, a ubedljiva većina ne slaže se sa izjavom Milorada Pupovca da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu.

Rezultatu je prethodilo to što je Pupovac zbog svojih izjava bio na meti hrvatske javnosti, političara, koalicionih partnera iz HDZ-a, pa i predsednice koju će ta stranka ponovo kandidovati. 

"Ta politika je kratkoročno možda dobra za te kandidate, ali dugoročno je loša i za klimu u Hrvatskoj i za međudržavne odnose i loša je svakako za Srbe u Hrvatskoj, jer teško je nositi etiketu koja je loša Srbima u Hrvatskoj, ali isto tako pogoršava i stanje hrvatske zajednice u Srbiji", smatra Milošević.

Može li zaokret u odnosima da se očekuje posle izbora, upitno je za naše sagovornike. Uz svetle primere dobrih odnosa i konstruktivnih razgovora bivših i sadašnjih predsednika, podsećaju i da se nije otišlo dalje od toga. 

"Ono što je jako tužno to je da su Srbija i Hrvatska propustile šansu da budu Francuska i Nemačka ovih prostora, ali nisu propustile šansu da budu Indija i Pakistan ovih prostora", ističe Panović.

Datum izbora u Hrvatskoj još se ne zna, ali da se sada održe najviše glasova – po anketi HRT-a – imala bi Grabar Kitarovićeva, potom Milanović, pa Škoro.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво