Borenović i Šarović o sastanku sa Vučićem

Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović govorili su o dekleraciji SDA i sastanku sa predsednikom Srbije Alaksandrom Vučićem.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, jedan od političkih aktera iz Republike Srpske koji se danas u Beogradu sastao s presdednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su svi učesnici tog sastanka osudili Deklaraciju bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se predviđa uspostavljanje jedinstvene Republike BiH bez entiteta i kantona.

"Ključna poruka je da treba da ostanemo potpuno privrženi Dejtonskom sporazumu, ustavnom uređenju BiH koja je koncipirana kao jedna složena zajednica u kojoj RS ima svoje ustavom definisano mesto koje je nesporno i da je jedan od dva potpuno ravnopravna entiteta", rekao je Borenović novinarima posle sastanka.

Istakao je da je značajno što predsednik Vučić ističe pozitivnu poruku saradnje, mira, napretka celog regiona i podrške ustavnom uređenju BiH i Dejtonskom sporazumu kao okviru unutar koga se treba kretati.

"Tačno je da smo svi bez dileme osudili sadržaj programske deklaracije SDA koji potpuno izlazi van Dejtonskog okvira. Ona je antiustavna i anticivilzacijska i zaslužuje svaku osudu", rekao je Borenović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da se vrate u Dejtonski okvir ili će, kako kaže, odbiti svaku vrstu saradnje sa strankom koja radi na urušavanju vrednosti koje RS ima.

"Poruke predsednika Vučića su bile pozitivne i išle su ka tome da se bez emocija i ishitrenih reakcija mudro i odovorno svi ponašaju u budućem periodu i da to ponašanje bude motivisano napretkom razvojem i stabilnosti regiona", zaključio je Borenović.

Šarović: Deklaracija SDA – korak unazad za BiH

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) iz Republike Srpske Mirko Šarović ocenio je danas da je Deklaracija bošnjačke SDA nepotreban dokument i da predstavlja korak unazad kada je u pitanju napredak BiH.

Šarović, jedan od političkih predstavnika RS koji se danas u Beogradu sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da deklaracija predstavlja pretnju po mir i stabilnost u celoj BiH, navodeći da ima još deklaracija koje predstavljaju smetnju evropskom putu te zemlje.

"Na sastanku nismo težili ni za kakvim zajedničkim saopštenjem ili nekim stavom. Više je ovo bila razmena mišljenja, posebno što su ovde bili predstavnici pozicije i opozicije. Stranka na čijem sam ja čelu je opoziciona u RS", precizirao je Šarović.

On je dodao da je za njega sastanak kod predsednika Vučića bio koristan i da su s njim razgovarali o celokupnoj situaciji u BiH.

"Iskoristio sam tu mogućnost i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo sam identičan stav kao i drugi učesnici. Nije bilo razlika kada je u pitanju Deklaracija, nijanse su bile u pitanju", rekao je Šarović.

Poručio je da odgovor iz RS ne treba da bude raspirujući za zemlju, već da treba, kako kaže, da bude pametan i da sadrži trajno opredeljenje ka miru i Dejtonskom sporazumu.

"Raspakivanje Dejtona je avantura i za srpski narod i za RS", ocenio je Šarović i dodao da RS mora da bude najzreliji faktror u BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво