Cvijanović: Sa Vučićem o važnim nacionalnim pitanjima

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će na predstojećem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske biti razgovarano o pitanjima važnim u nacionalnom i pragmatičnom smislu.

Željka Cvijanović je istakla da je taj sastanak prilika za razmenu mišljenja.

"Ne mogu da pretpostavim na koji način svi učesnici doživljavaju taj sastanak. Ovo je prilika da se razmijene mišljenja, prepoznaju određene stvari, uvažavajući sve ono što Srbija radi za nas, što nas pomaže finansijski i na svaki drugi način i što nikoga u BiH ne omalovažava", rekla je Cvijanovićeva za prnjavorsku TV "K3".

Naglasila je da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima sva prava da bude izveštavana o onome što se dešava.

"Mi ćemo na tom sastanku razmijeniti mišljenja i ne očekujemo da nam neko da magičnu formulu za rješavanje problema, niti bi Vučić to ikada radio, što je i dokazao bezbroj puta", navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o neformiranju vlasti u Federaciji BiH, Cvijanovićeva je rekla da se zna ko su tamo glavni politički partneri, te upitala: "Zašto onda ne formiraju federalnu vladu kada tamo nema SNSD-a koji optužuju i koji im je uvijek problem?".

Dodala je da postoji ogromna razlika između Republike Srpske i Federacije, jer ogromna većina stanovnika voli Srpsku, za razliku od FBiH koju njeni stanovnici doživljavaju kao privremeno stanje, dok verovatno ne dođu do svog cilja, a to je samo jedna "republika BiH".

"Suština je u tome da mi kao odgovorne politike nikome ništa ne sprečavamo, ne smanjujemo prostor za njegovanje onog što jeste njegova potreba, interes identitet, odnosno kultura, vjera i tradicija", navela je Cvijanovićeva.

"SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju"

Cvijanovićeva je ocenila da je SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju i izjavama stranih zvaničnika koji kažu da Dejtonski sporazum nije zakovana formula, kao i da se ne sankcioniše antidejtonsko delovanje. Istakla je da uvek postoji kopča između onog što rade sarajevski političari sa pojedinim inostranim centrima moći.

Ukazala je i na apsurdnu situaciju gde se antidejtonski ocenjuje to što predsednik SNSD-a Milorad Dodik promoviše vraćanje na izvorni Dejton, dok se kao antidejtonsko ne ocenjuje to što neko predlaže deklaraciju koja govori o regijama umesto entiteta, želi da ukine etnicitet i da napravi neko jedinstveno biće koje ne može da postoji, jer je veštačko, te da se pravi "republika BiH".

Navela je da je preneražena rečnikom u, kako kaže, "nazovi osudama" koje su strani zvaničnici izrekli povodom te deklaracije, navodeći primer da se kaže da su "tužni što neko veliča ratne zločince", a kada reaguju na Republiku Srpsku tu koriste rečnik "najoštrije osuđujemo", "osuđujemo ovo", prijetnje "biće ovo", "vidjećete".

Cvijanovićeva je to ocenila kao neizbalansiran pristup i savrstavanje na jednu stranu koji će koštati BiH, jer doprinosi izgradnji nepoverenja.

Prema njenim rečima, deklaracijom SDA nastoji se promovisati koncept jednog naroda, koji ne može zaživeti, jer svako nastoji zadržati svoj identitet i svoje nacionalno biće.

"Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo šta ko radi i pripremamo svoj odgovor", zaključila je Cvijanovićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво