Istorijsko suđenje u Albaniji, opozicija besna

Sud u Tirani oslobodio je bivšeg ministra policije Saimira Tahirija optužbi za veze sa švercerime droge, što je izazvalo burne reakcije opozicije. Tahiri je osuđen na uslovnu kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja. Opozicija optužila premijera Edija Ramu da je "kidnapovao pravosuđe".

Nekadašnji albanski ministar unutrašnjih poslova, Saimir Tahiri za dlaku je u četvrtak uveče izbegao robiju, pošto ga je krivični sud u Tirani oslobodio optužbi za veze sa mrežom trgovaca narkoticima, te zatvorsku kaznu za zloupotrebu službenog položaja zamenio uslovnom, javljaju albanski mediji.

Presuda, koju su albanski mediji protumačili kao oslobađajuću, doneta je posle šestočasovnog većanja tročlanog sudskog veća, koje je odbacilo tvrdnje tužilaštva da je Tahiri sarađivao sa organizovanim kriminalom, osuđujući ga samo za "propuste u procesuiranju slučajeva krijumčarenja narkotika".

Tužilaštvo je tražilo 12 godina zatvora za bivšeg ministra policije.

"Sud je rekao da nisam švercer droge, da nisam kriminalac, ali pošto su neki rođaci koristili naše ime i pošto sam bio ministar, kriv sam zbog zloupotrebe službene dužnosti", rekao je Tahiri posle izricanja presude, najavljujući žalbu na deo presude koji se odnosi na zloupotrebu službene dužnosti.

Lider opozicije Ljujzim Baša je resudu nazvao "sramotnom".

"Presuda potvrđuje da je Edi Rama učinio sve da zaštiti Saimira Tahirija, jer ga Tahiri ucenjuje dosijeima o korupciji i kriminalu", tvrdi lider opozicije.

Kako je tekla "Afera Tahiri" 

Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do marta 2017. godine, kada ga je premijer Edi Rama razrešio dužnosti, ali je na izborima vodio kampanje socijalista u Tirani. Pre smenjivanja sa mesta ministra, opozicija ga je optuživala za veze sa mafijom.

Poslednji u seriji skandala izbio je pošto su italijanske vlasti uhapsile Moisija i Florijana Habilaja, šefove lokalne organizacije koja je prebacivala marihuanu iz Albanije u Italiju.

U masi hapšenja i jurnjava patrolnih čamaca i švercerskih glisera po Jadranu, ovaj događaj prošao bi gotovo neopaženo da dvojica uhapšenih nisu rođaci Seimira Tahirija, mada je bivši ministar negirao bilo kakve veze sa njima.

Suštinski, veze vlastodržaca i švercera droge mnogo su duže nego što je to politička karijera Edija Rame. Bespuća oko albanskog gradića Lazarat već dvadesetak godina uživaju status glavnog snabdevača zapadne Evrope marihuanom i to bez ikakvog uplitanja policije i centralnih vlasti u Tirani.

U jednostavnoj podeli zadataka ekipa iz Lazarata je nesmetano gajila marihuanu, dok je zauzvrat lokalno stanovništvo listom glasalo za demokrate.

Stanje se promenilo posle izbora 2013. godine i dolaska na vlast socijalista Edija Rame, pa je godinu dana kasnije pokrenuta velika akcija suzbijanja marihuane i već nadaleko čuvene "Operacije Lazarat".

Proizvodnja marihuane je u tom regionu nakratko zaustavljena, a seljani su umesto kanabisa počeli da gaje paradajz, koji im je obezbeđivao bednu zaradu i nikakvu perspektivu, pa su farme premestili više u planine.

"U Albaniji na visinama iznad 1.000 metara zakoni ne važe", stara je krilatica predstavnika svakojakih zapadnih policijskih službi, koji već godinama pokušavaju da pronađu način da zaustave ovaj šverc.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se pre dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila čak i kao sredstvo za smirenje za decu. U Hodžino vreme, uzgajanje ove biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vredne bezmalo osam milijardi evra. U toj zemlji ne postoji ni jedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се