Dodik: Srpska treba da traži afirmaciju prava na samoopredeljenje

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao da je Glavni odbor zaključio je da neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredeljenje.

Dodik je istakao je da je GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičić za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara stranke.

"Glavni odbor je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije. 

"Glavni odbor SNSD predlaže da Republika Srpska traži od Federacije BiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o odbrani, UIO i VSTS",  naveo je Dodik. 

Jedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS. 

Glavni odbor je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog delovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

SDA je na kongresu u subotu izabrala novo rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi da bi Republika BiH imala predsednika države i vladu RBiH, tri nivoa vlasti i dvodomi parlament.  

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се