Dodik: OHR se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zamera Kancelariji visokog predstavnika što nije imala potrebu da se sama oglasi povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili tek na instistiranje medija, krijući se iza Saveta za sprovođenje mira.

Dodik je u izjavi za Srnu rekao da se OHR nije oglasio, iako je potpuno jasno da su dokumenti usvojeni na Sedmom kongresu SDA i antiustavni i antidejtonski.

"Umesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Saveta za sprovođenje mira (PIC), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom", rekao je Dodik.

Dodik je podsetio i na činjenicu da je Savet za sprovođenje mira samoorganizovano telo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Saveta bezbdnosti UN, pa je njegovo mišljenje samo mišljenje država članica samookupljenih u tom telu.

"Paulina Nevil Džouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savet za sprovođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju", naveo je Dodik.

Iz Saveta su saopštili da "svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu", te da upravni odbor Saveta za sprovođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredeljenje teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je upozorio da je iz odgovora jasno da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, a da nigde ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi "i tri konstitutivna naroda", čime se, smatra Dodik, krši odredba Ustava BiH.

"BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i pre Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH", rekao je Dodik.

Ukazao je da bi Visoki predstavnik Valentin Incko morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, pre dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i pre Dejtonskog sporazuma i pre samog visokog predsrtavnika, dakle i pre Valentina Incka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво