Dodik: OHR se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zamera Kancelariji visokog predstavnika što nije imala potrebu da se sama oglasi povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili tek na instistiranje medija, krijući se iza Saveta za sprovođenje mira.

Dodik je u izjavi za Srnu rekao da se OHR nije oglasio, iako je potpuno jasno da su dokumenti usvojeni na Sedmom kongresu SDA i antiustavni i antidejtonski.

"Umesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Saveta za sprovođenje mira (PIC), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom", rekao je Dodik.

Dodik je podsetio i na činjenicu da je Savet za sprovođenje mira samoorganizovano telo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Saveta bezbdnosti UN, pa je njegovo mišljenje samo mišljenje država članica samookupljenih u tom telu.

"Paulina Nevil Džouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savet za sprovođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju", naveo je Dodik.

Iz Saveta su saopštili da "svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu", te da upravni odbor Saveta za sprovođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredeljenje teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je upozorio da je iz odgovora jasno da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, a da nigde ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi "i tri konstitutivna naroda", čime se, smatra Dodik, krši odredba Ustava BiH.

"BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i pre Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH", rekao je Dodik.

Ukazao je da bi Visoki predstavnik Valentin Incko morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, pre dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i pre Dejtonskog sporazuma i pre samog visokog predsrtavnika, dakle i pre Valentina Incka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

Samo nemoj ti da se javljaš.

Šta se desilo 1998, Milorade? Ko te nije sramota?
Ko je smenio Poplašena i doveo tebe - bez protesta?
OHR!
Kakav cinik.