Veće za sprovođenje mira: Izmena organizacije BiH samo po Ustavu

Svaka izmena unutrašnje organizacije Bosne i Hercegovine mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra, uključujući sve konstitutivne narode, saopšteno je iz Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira u BiH.

Upravni odbor Veća za sprovođenje mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinisano i Ustavom, poručeno je iz Upravnog odbora Veća povodom programske deklaracije koju je usvojila bošnjačka partija SDA, prenosi portal Dnevnik.

Kako se navodi u saopštenju, BiH nije državna zajednica, a dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

"Svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahteva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", piše u saopštenju.

SDA BiH je u subotu na kongresu stranke usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu prema kojima, između ostalog, traže povratak na Republiku BiH s većinskim, građanskim modelom države, afirmaciju bosanskog jezika, ukidanje postojećih entiteta, podelu Mostara, uvođenje jednog predsednika i državne vlade.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. sep 2019, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

Bosanski jezik ne mora da bude jedini jezik. Neka budu tri jezika.

Bosanska nacija ne mora da bude nametnuta, ali treba da postoji.
BiH neka bude građanska država i neka svako bira koga hoće. Ako Srbin dobije većinu, neka vlada, ako Hrvat, neka vlada, ali mora da radi u korist BiH i da osjeća BiH kao svoju državu.