Sobranje bez dileme, razrešena Katica Janeva

Poslanici u makedonskom Sobranju jednoglasno su smenili dosadašnju šeficu specijalnog tužilaštva, Katicu Janevu, koja se već nalazi u pritvoru zbog navodne umešanosti u korupcionašku aferu "Reket. Janeva je smenjena zbog "nezakonitog, nestručnog i nesavesnog rada i umešanosti u aferu Reket".

Katica Janeva više nije šefica specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji, odlučilo je Sobranje.

Smenu Janeve glasovima su podržala 102 poslanika, koliko ih je u subotu bilo u Sobranju. Niko nije glaso protiv, a nije bilo ni uzdržanih. Za smenu Janeve bili su potrebni glasovi dve trećine od 120 poslanika u makedonskom parlamentu.

Janeva je osumnjičena u slučaju "Reket" i nalazi se u skopskom pritvoru, nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju proširilo istragu i tereti je za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

U objavljenim telefonskim razgovorima između prvo osumnjičenog u slučaju "Reket" Bojana Jovanovskog, zvanog Boki 13, i oštećenog biznismena Jordana Kamčeva na portalu italijanskog lista Verita čuje se i glas Janeve koja Kamčevu kaže da ne brine i da će sve biti u redu.

Bojan Jovanovski duže od dva meseca se nalazi u pritvoru zbog afere "Reket" u kome je osumnjičen da je iznudio od skopskog biznismena Jordana Kamčeva 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora, rešenje koje je morala da odobri Katica Janeva.

Janeva se nalazi u pritvoru od 21. avgusta.

Ona je bila izabrana za prvu šeficu Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji 15. septembra 2015. godine kada je postignut takozvani Pržinski sporazum o formiranju tehničke vlade i Specijalnog tužilaštva koje je trebalo da procesuira prisluškivane razgovore iz vremena vlade premijera Nikole Gruevskog.

Tada je Janeva izabrana na tu poziciju sa 108 glasova od ukupno 120 u makedonskom Sobranju.

Ona je danas smenjena na osnovu predloga izveštaja Veća Javnih tužilaca u Severnoj Makedoniji zbog nestručnog, nesavesnog i nezakonitog rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво