Neofašisti u Rijeci razvili trobojku Kraljevine Italije, uhapšene četiri osobe

Grupa italijanskih neofašista obeležila je stogodišnjicu "okupacije Rijeke" ispred Guvernerove palate u tom gradu razvijanjem trobojke Kraljevine Italije i porukom da su "spremni da sami ustanu protiv celog sveta". Uhapšene četiri osobe.

Nakon noćašnje akcije grupe italijanskih neofašista, koji su razvili veliku istorijsku zastavu ispred Guvernerove palate, još dve grupe pokušale su da učine to isto tokom dana, ali je ih policija u tome sprečila. 

Nakon što su jutros uhapšene dve osobe, oko 14 sati uhapšene su još dve osobe. Kod njih je pronađena zastava Kraljevine Italije koju su nameravali da postave na istom mestu.

Kako je saopštila primorsko-goranska policija, u toku kriminalističko ispitivanje.

Inače, sve ove aktivnosti, prenosi Indeks, objavljene su na blogu neofašističke grupe koja sebe naziva "Vodoinstalateri".

U objavi se slavi italijanski okupator Gabriele D' Anuncio koji je prije sto godina s paravojnim jedinica ušao u Rijeku.

Neofašisti su trobojku Kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabriele D'Anuncio okupirao Rijeku 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italijanski dnevnik Il Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

U okviru operacije #restiamofiumani (Ostajemo Riječani), koju je, kako se navodi, pokrenula kontroverzna i misteriozna grupacija italijanskih fašista "Gli Idraulici", odlučili su da stotu godišnjicu "fašističke okupacije Rijeke" proslave u Hrvatskoj, prisećajući se "boljih vremena" i apelujući na vladu da ponovo počne da zastupa interes svog naroda.

"Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima", rekao je jedan od članova grupe.

Potrebna im je, kako kaže, vlada koja poznaje lepotu hrabrosti i digniteta.

"Upravo zato, naša je grupacija odlučila da razvije italijansku trobojsku ispred Guvernerove palate u Rijeci", izjavio je član grupe "Gli Idraulici".

Objašnjava da njihov cilj nije buđenje zastarelog oblika tvrdog nacionalizma, već žele da, kako je rekao, svoje sugrađane podsete na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu.

"Želeli bismo svoje sugrađane da posetimo na to ko smo, odakle dolazimo i šta sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nitija, kao i današnja vlada Đuzepea Kontija, zastupaju interese samo finansijskih grupa. Nikada nije bilo važnije prisetiti se dela velikana poput D'Anuncija, Kelera, Marinetija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim delima zaslužni za događaje 12. septembra 1919. godine", poručuju italijanski neofašisti.

Citirali su poeziju Gabrielea D' Anuncija, kojom upozoravaju da su "spremni da ustanu sami protiv celog sveta".

D' Anuncija danas slave italijanski fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Musolinijeve vladavine Italijom.

Povodom ove godišnjice upravo u Guvernerovoj palati je otvorena izložba pod nazivom "D' Anuncijeva mučenica" koja prikazuje šesnaestomesečnu vladavinu italijanskog začetnika fašizma.

Istovremeno u Turstu je danas podignut spomenik D' Anunciju, a tim povodom hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je Italiji uputilo protestnu notu.

Reagovala je i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podizanje spomenika na Tviteru nazvala "neprihvatljivim veličanjem iredentizma i okupacije".

Riječki Novi list objavio je ranije da je policija utvrdila da je fotografiju zastave Kraljevine italije na svom Tviteru profilu postavio izvesni Kristiano Puljisi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво