Srednjoškolce iz Gospića vodili na godišnjicu "Medačkog džepa"

Više nevladinih organizacija u Hrvatskoj osudilo je odvođenje školaraca na obeležavanje godišnjice vojne akcije "Medački džep". Traže od nadležnih da reaguju kako se tako nešto ne bi ponovilo.

Organizacije za ljudska prava "OOD inicijativa", "Inicijativa mladih za ljudska prava" i "Dokumenta" saopštile su da su učenici dve srednje škole u Gospiću, umesto na nastavu, juče odvedeni na obeležavanje 26. godišnjice vojne akcije "Medački džep", na kojoj se glorifikuje vojna operacija tokom koje su ubijeni i mučeni civili.

Organizacije su pozvale Zaštitnicu prava dece, Ministarstvo nauke i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, da ispitaju zašto su učenici bili na obeležavanju vojne akcije "Medački džep", kao i da osude manipulisanje mladima.

Prema njihovim informacijama, nastavnici su obavešteni da moraju dovesti učenike u deset sati ujutro na proslavu "Medačkog džepa", a škole nisu pitale roditelje za saglasnost, što je inače uobičajena praksa kada se učenici izvode van škole, preneo je hrvatski portal Indeks.

Hrvatski portal Novosti podseća da su u toj vojnoj-policijskoj operaciji sprovedenoj u periodu od 9. do 17. septembra 1993. godine u okolini Gospića, u predelu zvanom Medački džep, pripadnici Hrvatske vojske i Specijalne policije, okrutno zlostavljali, ubijali i masakrirali civile, palili kuće i privredne objekte.

Tada je ubijeno 36 civila, od kojih 17 žena, kao i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.

Za taj zločin osuđen je komandant Mirko Norac zbog likvidacije četrdesetak civilnih stanovnika u Gospiću. Norcu je kazna objedinjena na 15 godina, a nakon odslužene dve trećine pušten je na uslovnu slobodu u novembru 2011. godine. U Hrvatskoj je dočekan kao heroj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара