Održan pomen Srbima ubijenim kod Višegrada 1942. godine

U Starom Brodu kod Višegrada održan je pomen za šest hiljada srpskih civila koje su ustaše na brutalan način ubile 1942. godine. Stari Brod dvostruko mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim, rekao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pomen srpskim žrtvama pored spomen-obeležja u Starom Brodu služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom. Pomenu su prisustvovali su predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u naručju u nabujalu Drinu. 

Milorad Dodik izjavio je da je ovo mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je Tito u to vreme bio u Foči i da nije hteo da pomogne srpskom zbegu da strada od ustaša. On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

"Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namijenjeno da budu pobijeni", rekao je Dodik u Starom Brodu gde je osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao, te istakao kako to mora biti mesto gde će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovde dogodilo.

Ustaške jedinice pokrenule su u proleće 1942. godine ofanzivu sa namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dela BiH kako bi ostvarili svoj cilj – granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Tokom te akcije je ubijeno više od 6.000 Srba, isključivo civila.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 07. sep 2019, 22:14) - Воронцов [neregistrovani]

Фашисти су били главни помагачи усташа.

Када су српске избеглице стигле до моста у Вишеграду прко којег су могли прећу у Србију италијански војници нису им дозволили да пређу. Пропуштали су само понеког ко је имао да плати златом. Тако је народ кренуо према кањону надајући се да ће прећи скелом и чамцима. Ту су их стигле усташе и поубијале на најмонструознији начин.( Сећам се да је један преживели сведок догађаја рекао да су на другој обали Дрине били Недићеви војници али ништа нису предузели, као нешто су галамили и то је било све. Што се тиче Титових снага то је било време после Друге офанзиве и његове снаге у источној Босни биле су малобројне и слабе)

(subota, 07. sep 2019, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Visegrad je na samoj granici sa Srbijom , koji kilometar od granice.

Zašto Nedićeva vojska nije tajno poslala nekoliko desetina vojnika?
Nije ga bilo briga! Bio je marioneta, kao i Pavelić. Nemojte da pričate da nisu bili isti, kad jesu. Služili su Hitleru, a i međusobno su sarađivali, garantovano. Postoje dokazi da je i Draža slao pisma Stepincu...
90ih su Milošević i Tudjman, Karadžić i Tuđmanu imali tajne sastanke preko 40 puta, dok je srpska mladež ginula...
Balkan je ovo!

(subota, 07. sep 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Srbija?

A gde je bila Nedićeva Srbija 1942 da spasi Srbe u BiH?
Za sve nam opet kriv Tito!?!?!
Kako da ne! Nedić se izvlačio da je prihvatio okupaciju da se ne bi prolevala srpska krv!?!?
Pa što nije sprečio ustaše?
Gde je u svemu ovome bio Draža Mihailović? On je bio u Bosni u to vreme? Ne samo Tito!

(subota, 07. sep 2019, 19:32) - Slobodan [neregistrovani]

Stari Brod

Prava stvar!Zločine nikada ne zaboraviti,Za pokolenja mesto za čas istorije!

(subota, 07. sep 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

Ко је дошао..

..од званичника из Србије?!

(subota, 07. sep 2019, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Neka je vecna slava

svim poubijanim i poginulim srbima

(subota, 07. sep 2019, 14:37) - Дијаспора [neregistrovani]

Ово нисам учио у школи

Хвала Богу што сам стигао у Аустралију пре 35 година, док је још било живих (преживелих) емиграната који су избегли 1944/5. и који су ме прихватили па сам чуо и другу страну медаље и научио историју коју нисмо учили у СФРЈ.

(subota, 07. sep 2019, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Neka je pokoj dusa pravednicima.
Istorija ne sme da se zaboravi.
(Raspadom Jugoslavije Srbi su najzad dobili -- istinu).