Održan pomen Srbima ubijenim kod Višegrada 1942. godine

U Starom Brodu kod Višegrada održan je pomen za šest hiljada srpskih civila koje su ustaše na brutalan način ubile 1942. godine. Stari Brod dvostruko mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim, rekao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pomen srpskim žrtvama pored spomen-obeležja u Starom Brodu služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom. Pomenu su prisustvovali su predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U Spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u naručju u nabujalu Drinu. 

Milorad Dodik izjavio je da je ovo mesto, gde su ustaše ubile više od 6.000 Srba, duplo mesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je Tito u to vreme bio u Foči i da nije hteo da pomogne srpskom zbegu da strada od ustaša. On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

"Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namijenjeno da budu pobijeni", rekao je Dodik u Starom Brodu gde je osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije Republike Srpske danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao, te istakao kako to mora biti mesto gde će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovde dogodilo.

Ustaške jedinice pokrenule su u proleće 1942. godine ofanzivu sa namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dela BiH kako bi ostvarili svoj cilj – granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Tokom te akcije je ubijeno više od 6.000 Srba, isključivo civila.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво