Anto Nobilo: Napadi na Srbe rezultat koketiranja države sa ustaštvom

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi na Srbe u Hrvatskoj, poput poslednjih kod Knina, posledica puzajuće fašizacije hrvatskog društva.

Anto Nobilo je rekao da napade vidi kao logičnu posledicu koketiranja političara sa NDH i relativizovanja ustaških zločin.

"Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvijek vam je tako. Političari pokušavaju na nekoj akademskoj razni plasirati određene ideje, a uvijek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin", smatra ugledni hrvatski advokat.

Političari, kaže, moraju da shvate da su oni odgovorni za ono što se desilo.

"Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav 'Za dom spremni', onda morate biti ‘spremni‘ da uz ‘Za dom spremni‘ dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda", rekao je Nobilo za portal Radio Sarajevo.

"Hrvatska prigušila sve negativnosti pred ulazak u EU"

Ističe kako nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da se ne dobije sve što ide uz ustaštvo.

Na konstataciju novinara kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, te nakon što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila da je uspela zemlju "izvući iz regiona", Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorili sva poglavlja i postala članica Unije.

Nakon što je postala deo EU, ne postoje mehanizmi kontrole, kaže ugledni advokat.

Očito je, dodaje Nobilo, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво