RTS u Kninu: Povređeni Srbi pušteni na kućno lečenje

Napadi na Srbe u dva kafića kod Knina tokom prenosa fudbalske utakmice Jang bojs–Crvena zvezda, uznemirili su stanovništvo, kažu u lokalnoj vlasti. Meštani su uvereni da je napad organizovan, a iznenađenje objašnjavaju činjenicom da sa svim komšijama, Hrvatima, poslednjih godina nisu imali nikakvih problema.

Svi Srbi koji su povređeni u napadu u Uzdolju kod Knina tokom prenosa fudbalske utakmice Jang bojs-Crvena zvezda, pušteni su na kućno lečenje i oporavljaju se.

Boris Petko, vlasnik kafića u Uzdolju, navodi da je u objekat ušlo više od deset-petnaest momaka sa fantomkama i palicama.

Činjenica je da to nije slučajno, da je napad planiran, ukazuje Petko i dodaje da je napadnut jer je Srbin.

Ika Petko iz Uzdolja priča da, dok je dotrčala u kafić, većine napadača nije bilo.

"Našla sam moga sina svog krvavog, i mnogo drugih. Nakon pola sata pristigla je i milicija i hitne četiri", priča Ika Petko.

Dušan Treskavica se seća napada, zbog kojeg je iznenađen jer ima mnogo prijatelja Hrvata.

"Najžalije mi je bilo, prvi mali jedan, što je bio do vrata, nisam primetio da ga je udario, samo vidio sam ima osam punata na glavi i samo sam maloga vidio da leži i on ga tuče nogama i po leđima. Ja koliko imam ovdje ljudi, mnogo imam Hrvata sa kojima se družim i koji mi dolaze na slavu kući, i dobar sam sa svima. Ovo što je upalo, ne znam...", priča Treskavica.

Otac povređenog dečaka Branko Petrović navodi da je njegovom sinu povređena glava, a dobio je udarac i u leđa.

"Ima osam šavova tu i prilikom pada udaren je po leđima. To je kao grom iz vedra neba za nas. Vratio sam se tu, ima petnaest godina i nikad, nikakav problem nisam imao, ni on u školi, ni ja ovdje...", napominje Petrović.

Incident u četrdesetak kilometara udaljenom mestu Đevrske, koji se desio iste večeri, nije prvi u poslednjih mesec dana, ali nema povređenih.

Veljko Mandić, vlasnik kafea, ubeđen je da će se to rešiti, da je slučaj pojedinačni i da se neće ponavljati.

"Napadi uneli nemir među stanovništvo"

Milan Đurđević, načelnik opštine Biskupija, ističe da su napadi uneli nemir među lokalno stanovništvo, naročito zbog činjenice da se slični incidenti nisu ranije događali.

"Nekako smo se malo opustili i počeli živjeti kao sav normalan svijet i onda se dogodi nešto ovako. Jako je bitno da se počinioci što pre pronađu, da mi možemo nastaviti normalno živjeti, da nam se vrati naš način života", kaže Đurđević.

U mestima Uzdolje i Đevrske u okolini Knina, u sredu uveče, tokom prenosa fudbalske utakmice Jang bojs-Crvena zvezda, u dva kafića napadnuti su žitelji srpske nacionalnosti, a kod Rijeke Srbin povratnik. 

Direktor hrvatske policije Nikola Milina, koji je juče posetio Knin, rekao je da policija intenzivno traga za napadačima iz Uzdolja.

Što se tiče napada u mestu Đevrske kod Kistanja, podneto je pet prekršajnih prijava, a dve osobe su privedene.

Jedna osoba je danas uhapšena i zbog napada na Srbina povratnika kod Rijeke.

U opštini Biskupija živi oko 1.100 stanovnika, a 85 odsto su pripadnici srpske nacionalnosti.

U "Oluji", pre 24 godine, tu je stradalo 32 žitelja. Međutim, desetak kilometara od Knina, povratnici nastoje da obnove i sačuvaju svoje domove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво