Plenković o napadu u Kninu: Delo pojedinca, a ne klima u društvu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je napad na Srbe u kafiću u Kninu za najoštriju osudu, ali, ipak, ocenjuje da je reč o činu pojedinca a ne o klimi u društvu koja podstiče nasilje.

Plenković ocenjuje da je reč o delu pojedinaca koje treba sankcionisati.

"Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta", dodao je Pllenković, prenosi hrvatski servis regionalne televizije N1.

Ističe da treba sankcionisati počinitelje takvih dela i da je to najbolja poruka i rešavanje problema.

"Uvek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine treba da budu deo parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama", rekao je Plenković.

Komentarisao je i to što je slika Ante Pavelića pronađena u vili bivšeg ministra uprave, Lovre Kuščevića, ocenivši da je to loše.

"Iznenadilo me to, nisam mogao da verujem", rekao je Plenković.

Jandroković očekuje hapšenja osumnjičenih

Predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković osudio je napad kod Knina, navodeći da očekuje da će policija pronaći počinioce i da će oni biti najoštrije kažnjeni.

"Naravno da taj napad treba osuditi. Očekujem da će policija pronaći počinioce i da će biti najstrože kažnjeni, rekao je Jandroković novinarima nakon godišnje konferencije hrvatskih ambasadora, generalnih konzula i vojnih atašea.

Jandroković se, kako prenosi Hina, nije složio s ocenom SDSS da se u društvu stvara klima koja omogućava da se takvi napadi događaju.

"Ne bih se složio s tom ocenom. Ono što mogu reći je da postoje ljudi koji žive od političkog radikalizma i ekstremizma i postoje oni koji podstiču takvu atmosferu, ali to svakako nije dominanta atmosfera u društvu, niti je to raspoloženje koje će većina građana prihvatiti", rekao je Jandroković.

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete.

Nakon toga, oko 22.50 sati u mestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 14:43) - Dragan Stajic [neregistrovani]

izgovor

""Uvek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost ..."
Gosp. Plenkoviću: kako to da decenijama unazad u Srbiji nema sličnih "devijacija", kada su u pitanju Hrvati i pripadnici drugih naroda, a u CRO ih ima skoro svakodnevno? Oh, da.... to JESTE vrlo zabrinjavajuća okolnost, na žalost.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Naprave se ludi i nikom ništa

Pa pohapsite te huligane i osudite ih.A to nećete?!!Ne možete da utvrdite ko su?Au što mi je to nešto već poznato.Naprave se ludi i nikom ništa.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:02) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Pa nekako puno

tih pojedinaca ima u Hrvatskoj

(četvrtak, 22. avg 2019, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

čitam

komentare na index hr o ovom događaju i obični hrvati masovno podržavaju huligane i iskazuju mržnju prema svemu što je srpsko