Predstavnici Srba u Hrvatskoj osuđuju napad kod Knina

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević izjavio je povodom napada na goste kafića kod Knina da se dogodio "još jedan napad na Srbe koji je motivisan isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih". Napadi nisu ni slučajani ni spontani, kaže Milorad Pupovac. Miodrag Linta ocenjuje da su u pitanju napadi iz mržnje.

"Ovo leto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gde su napadači napali i pokušali da povrede više osoba motivisani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih", napisao je Boris Milošević na Fejsbuku, prenosi Hina.

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete.

Nakon toga, oko 22.50 sati u mestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.

"Napad maskiranih napadača u sredu naveče u kafiću u Uzdolju, opština Biskupija, na grupu gostiju, među kojima je bilo žena i dece, je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati", kaže Milošević.

Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da je napad na Srbe kod Knina koji su gledali prenos utakmice Crvene zvezde organizovan i da pokazuje da Hrvatska nije zemlja mira i sigurnosti.

Linta: Napadi iz mržnje na Srbe, da reaguju strane amabasade 

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je dva napada na Srbe koji su se desili u sredu uveče u Hrvatskoj kod Knina ocenjujući da su u pitanju napadi iz mržnje.

Miodrag Linta traži od delegacije Evropske komisije i ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu da javno najstrože osude fizičke napade na Srbe i zahtevaju od hrvatske vlasti da pronađu i najstrože kazne organizatore i počinioce, navodi se u saopštenju.

"Ustaške snage, koje su činile 20-tak muškaraca sa fantomkama na glavi i palicama, brutalno su fizički napali Srbe u kafiću "Petko" u selu Uzdolje kod Knina koji su mirno gledali utakmicu Crvene zvezde sa Jang Bojsom", naveo je Linta u saopštenju.

On prenosi da su napadači uzvikivali: "Jel se Zvezda ovde gleda" psujući im "majku četničku i preteći da će ih pobiti".

"Takođe, ustaške snage su iste večeri divljački demolirale kafić Tera kod Knina i pretili Srbima uz povike "četnici" koji su isto mirno gledali utakmicu Crvene zvezde", naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, u pitanju su dva u nizu zločina iz mržnje prema Srbima kojim se šalje jasna poruka da preostali Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

"Skandalozno i sramno je saopštenje hrvatske policije u kome stoji da se navedeni zločini iz mržnje kvalifikuju kao krivično delo nasilničkog ponašanja, nanošenje fizičkih povreda i oštećenja tuđe stvari", ocenio je Linta.

Linta smatra i da za dva navedena napada na Srbe odogovornost snosi aktuelna vlast u Hrvatskoj koja, kako tvrdi, vodi proustašku politiku. 

On ocenjuje i da se Hrvatska nije suočila sa svojom "genocidnom i zločinačkom prošlošću" i da nije odustala od koncepta stvaranja "etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba".

Pored toga, hrvatska policija i pravosuđe brojne fizičke i verbalne napade na Srbe i brojne manifestacije ustaštva u prethodnom periodu nikada nisu okvalifikovali kao zločin iz mržnje, niti su organizatori i počinioci tih napada bili kažnjeni, ukazuje Linta, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво