Skoplje, pretres i pritvor za Katicu Janevu

Skopski krivični sud odredio je tridesetodnevni pritvor za šeficu specijalnog tužilaštva Katicu Janevu, osumnjičenu da je primila mito kako bi iz pritvora pustila lokalnog biznismena. Janevoj je policija oduzela 5.000 evra vredan nameštaj, koji je navodno dobila od prvooptuženog u aferi "Imperija".

Makedonsko pravosuđe doživelo je ozbiljan udarac u sredu uveče, pošto je šefica specijalnog tužilaštva Katica Janeva, posle celodnevnog ispitivanja i pretresa, završila iza rešetaka kao osumnjičena u aferi "Reket".

Janeva će se tako pridružiti nekadašnjoj rijaliti zvezde Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji su osumnjičeni da su tražili milionske iznose kako bi preko šefice specijalnog tužilaštva obezbedili optuženima blaži odnos specijalnog tužilaštva.

Šefica specijalnog tužilaštva, jedne od ključnih institucija u sveopštoj borbi protiv korupcije vlade Zorana Zaeva, će biti protvorena u skopskom zatvoru Šuto Orizare, javljaju makedonski mediji.

Ranije u petak, policija je privela Janevu i pošto je oduzela računar iz njene kancelarije u specijalnom tužilaštvu, obavila pretres stana u kojem živi. Makedonski mediji navode da je policija iz stana odnela nameštaj vredan 5.000 evra, koji je dobila na poklon od Jordana Kamčeva, optuženog u korupcionaškoj aferi "Imperija"

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju "Reket" poseduje audio i video materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Z. M., koji su, uz podršku jednog tužioca, ucenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamenu za oslobađajuću presudu.

Snimci primopredaje novca i razgovora među ključnim igračima u ovom skandalu dodatno su uzdrmali pravosudni sistem i vladu u Severnoj Makedoniji, što je u jednom trenutku iznerviralo premijera Zorana Zaeva.

Od početka afere, pritisak na Zaeva je konstantno rastao, pa je makedonski premijer na kraju naprosto eksplodirao i odbrusio novinarima da neće dozvoliti da vladu sruši "par kriminalaca, sujetan novinar i jedan p...".

Policija joj je, u međuvremenu, oduzela dva mobilna telefona pošto su dve osobe uhapšene zbog pokušaja iznude šest miliona evra od lokalnog biznismena, obećavajući mu povlašćeni tretman u Specijalnom tužilaštvu.

Katica Janeva je, nekoliko sati pre izbijanja ovog skandala, podnela ostavku na mestu šefice Specijalnog tužilaštva, navodeći kao razlog natezanje između vladajuće koalicije i opozicije oko zakona kojim bi trebalo da bude određena sudbina tog tužilaštva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво