Skoplje: Katica Janeva, ni slobodna, ni uhapšena

Makedonska policija privela je Katicu Janevu, šeficu Specijalnog tužilaštva, svega dan pošto je dala iskaz u vezi sa aferom "Reket" u kojoj je nekolicini skopskih biznismena navodno ukinut pritvor u zamenu za novac. Janeva se u pratnji policije vratila u stan, koji pretresaju policajci. Tužilaštvo traži pritvor.

Katica Janeva, čija je navodna uloga u reketaškoj aferi ozbiljno uzdrmala makedonski pravosudni sistem, privedena je u sredu, svega dan pošto je dala iskaz istražiteljima Tužilaštva za organizovani kriminal, javljaju makedonski mediji.

Janeva se našla iza rešetaka pošto je policija pretresla njen stan u Skoplju. Tokom dana, očekuje se da će policija pretresti i njenu kancelariju u Specijalnom tužilaštvu.

Posle iskaza u tužilaštvu, Janeva se u pratnji policije vratila kući, gde će, kako stvari stoje, sačekati odluku o eventalnom pritvoru koji je zatražilo Specijalno tužiulaštvo. 

Tužiteljka Vilma Ruseva je objasnila da je, za sada, istraga o aferi "Reket" proširena samo na Janevu, kao i da je za nju zatražen pritvor. 

Osim šefice Specijalnog tužilaštva, uhapšena su i dvojica političara, javlja televizija Alsat-M, ali ta informacija nije potvrđena.

"Moj telefon nije bio formatiran, a ne znam da li će se istraga proširiti. Ja ne osećam krivicu, biće suđenje i imaćete mogućnost da vidite kako se odvija", rekla je u utorak Janeva ispred skopskog tužilaštva. 

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju "Reket" poseduje audio i video materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Z. M., koji su, uz podršku jednog tužioca, ucenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamenu za oslobađajuću presudu.

Snimci primopredaje novca i razgovora među ključnim igračima u ovom skandalu dodatno su uzdrmali pravosudni sistem i vladu u Severnoj Makedoniji, što je u jednom trenutku iznerviralo premijera Zorana Zaeva.

Od početka afere, pritisak na Zaeva je konstantno rastao, pa je makedonski premijer na kraju naprosto eksplodirao i odbrusio novinarima da neće dozvoliti da vladu sruši "par kriminalaca, sujetan novinar i jedan p...". 

Policija joj je, u međuvremenu, oduzela dva mobilna telefona pošto su dve osobe uhapšene zbog pokušaja iznude šest miliona evra od lokalnog biznismena, obećavajući mu povlašćeni tretman u Specijalnom tužilaštvu.

Katica Janeva je, nekoliko sati pre izbijanja ovog skandala, podnela ostavku na mestu šefice Specijalnog tužilaštva, navodeći kao razlog natezanje između vladajuće koalicije i opozicije oko zakona kojim bi trebalo da bude određena sudbina tog tužilaštva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. avg 2019, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

neva je odigrala svoju ulogu....

...i sada ce biti zmenjena od njene pomoicnice Fetai. Neko pravi racun bez krcmara i prevarice se! jer "medved" ne spava, samo dremucka.