U depou Višeg suda u Podgorici čuva se više od tri tone droge

U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko tri i po tone droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, saopštila je savetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović, prenosi RTCG.

Aida Muzurović je za podgoričku Pobjedu rekla da su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, a koji se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju.

Dodaje da se u depou nalaze različite vrste zaplenjene droge, najviše marihuane i skanka.

Nakon što se završi veštačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja Višem državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbednosnih razloga, zaključane, prenosi RTCG.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gde se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje, prenosi RTCG.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i pre pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vreme.

Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Procedura uništavanja droga nalaže da se obrazuje komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja, Odeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi RTCG.

Droga se uništava u proseku jednom tokom dve godine, u zavisnosti od količine oduzete droge na osnovu pravosnažnih presuda tokom godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво