Smrt Italijana trese Hrvatsku, brod na Hvaru nije imao potrebne dozvole

Brod sa hrvatskog ostrva Hvar na kojem je preminuo italijanski turista, a dvoje dece zbog teškog trovanja završilo u indukovanoj komi, nije imao važeće dozvole za plovidbu, piše hrvatski portal "Indeks".

Prepravka na brodu, odnosno ugradnja novog agregata, izvedena je bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova, institucije zadužene za pregled svih plovila hrvatske državne pripadnosti, piše portal Indeks.

Brod je imao potrebne dozvole, ali su one bile izdate za stanje plovila zatečeno pre nego što je sporni agregat ugrađen.

Kada se brod modifikuje zamenom ili dodavanjem novog bitnog dela, vlasnik je dužan da obavesti nadležno ministarstvo ili Hrvatski registar brodova.

Ako to ne učini, sve dozvole automatski prestaju da važe, potvrdili su iz Hrvatskog registra brodova.

Vlasnik i kapetan broda ugradili su samoinicijativno novi agregat koji je namenjen samo za upotrebu na otvorenom prostoru, što je jasno bilo naznačeno na samom agregatu i njegovom uputstvu za upotrebu, saznaje Jutarnji list.

S obzirom na to da je agregat radio u zatvorenom prostoru, ispuštao je ugljen-monoksid i druge štetne gasove, koji su kroz vrata, pukotine i ventilacione otvore dospeli u hodnike i putničke kabine.

Zbog udisanja otrovnih gasova, muškarac italijanske nacionalnosti je preminuo, a dva deteta koja su bila na brodu nalaze se u indukoanoj komi.

Vlasnik i kapetan broda, stari samo 27, odnosno 23 godine, ispitani su u splitskom Državnom tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, saopštila je ova institucija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се