Episkopi u Crnoj Gori: Vladin predlog zakona bezakonje bez presedana

Pravoslavni episkopski savet Crne Gore potvrdio je stav ranije održanog Trojčindanskog sabora da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila crnogorska vlada, bezakonje bez presedana. Predlog je usmeren na razaranje jedine istinske Pravoslavne crkve u toj državi, ocenili su episkopi.

Na Svetostefanskom saboru održanom u hramu Presvete Bogorodice, u manastiru Savina, pravoslavni episkopski savet je konstatovao da umesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, ovaj Predlog zakona uperen očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore.

Podseća se da se Venecijanska komisija još pre četiri godine izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno.

Zzvaničan stav ove komisije izražen ove godine kroz Mišljenje u vezi sa ovim spornim Predlogom zakona, kako se navodi, je da pravo vlasništva treba utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

U saborskom saopštenju dostavljenom, episkopi upozoravaju da u zemlja koja svim svojim diplomatskim i legislativnim naporima stremi Evropskoj uniji, predlaže zakon koji krši Evropsku konvenciju za ljudska prava po više osnova.

"Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom - konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika - titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine", navodi se u saopštenju.

Ističe se da narod Boke Kotorske, poznajući svoju istoriju, zna da su u Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji, oblasti Crne Gore sa Metohijom ušle u Zetsku banovinu, uključujući prvi put i Boku Kotorsku.

Opširno podsećajući na istorijski sled događaja, episkopi su poručili da potvrđuju stav Trojičindanskog sabora u Podgorici o ovom predlogu zakona, iznoseći ponovo glas Crkve i naroda u vezi sa namerom Vlade Crne Gore da Pravoslavnu crkvu srpsku u Crnoj Gori i Boki liši njenog naslđeđa.

Oni su poručili da odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini Pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi.

U radu Sabora su učestvovali arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Sveštenog trona Pećkog Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop u penziji zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), kao i pravoslavno sveštenstvo i monaštvo Boke Kotorske.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво