Severna Makedonija, šest stvari koje morate da znate o aferi "Reket"

Severnu Makedoniju potresa ozbiljna korupcionaška afera nazvana "Reket". Glavni akteri su nekadašnja rijaliti zvezda Bojan Jovanovski, poznat po nadimku Boki 13, šefica specijalnog tužilaštva Katica Janeva i najbogatiji Makedonac, Jordan Kamčev. Snimci primopredaje novca i razgovora među ključnim igračima u ovom skandalu dodatno su uzdrmali pravosudni sistem u Severnoj Makedoniji. Istrage i veštačenja o ovom slučaju su u toku, ali Makedonci smatraju ne preterano intenzivno.

Jordan Kamčev, tajkun

Najbogatiji Makedonac, ako je verovati Forbsu, Jordan Kamčev, pritvoren je u novembru kao osumnjičeni u slučaju "Imperija", ali je njegov odlazak u zatvor ostao u velikoj senci spekulacija o sudbini bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je u međuvremenu pobegao u Mađarsku.

Na sveopšte iznenađenje, Kamčev je pušten iz zatvora Šuto Orizare pre Nove godine, što je šefica specijalnog tužilaštva Katica Janeva objasnila kao ličnu odluku donetu posle obećanja advokata da osumnjičeni neće pobeći iz kućnog pritvora. Početkom juna, Kamčevu je vraćen pasoš, a njegov put u Nemačku dodatno je potresao specijalno tužilaštvo jer je, navodno, odluku donela Katica Janeva bez znanja ostatka tima iz tog tužilaštva.

Boki 13, reketaš

Bojan Jovanovski, rijaliti zvezda poznata po nadimku Boki 13, uhapšen je sredinom jula zbog iznude. Priveden je na graničnom prelazu prema Grčkoj, a osumnjičen je za reketiranje Kamčeva, kojem je navodno obećao nežniji tretman tužilaštva u zamenu za novac. Posle Jovanovskog, uhapšen je i skopski biznismen Zoran Mileski.

Jovanovski se iza rešetaka našao pošto se ispostavilo da je Kamčev snimao telefonske razgovore, a nekadašnja zvezda rijalitija mu je obećala da će slučaj "Imperija" biti zaključen ukoliko mu isplati osam miliona evra.

U jednom od razgovora, Jovanovski je Kamčevu obećao da će biti pušten iz kućnog pritvora kao i da će mu biti vraćen pasoš. Koliko to malo verovatno bilo u trenutku kada je Jovanovski obećao, Kamčev je manje od dva meseca kasnije bio kod kuće, a nešto kasnije je nakratko otputovao iz zemalje.

Luj Viton, dokaz

Jovanovski je od Kamčeva tražio osam miliona evra kako bi njegove veze u specijalnom tužilaštvu zaključile slučaj "Imperija", ali taj novac nikada nije isplaćen. U kasnijim izveštajima pominjale su se i druge, znatno skromnije cifre, pa se osam miliona vremenom istopilo na šest, pa na četiri miliona evra.

Suštinski, jedini novac koji je u ovom zamešateljstvu promenio vlasnika su milion evra koje je Kamčev u već čuvenoj "Luj Viton" torbi 20. februara dao Jovanovskom. Snimak primopredaje objavljen je na Jutjubu, a vidi se kako se broje i pakuju svežnjevi novčanica.

Katica Janeva, šefica specijalnog tužilaštva

Velika zvezda političkih promena u Severnoj Makedoniji i žena koja je u značajnoj meri zaslužna za pad vlasti VMRO-DPMNE pala je u nemilost makedonske javnosti onog trenutka kada je Bojan Jovnovski uhapšen na makedonsko-grčkoj granici. U tom trenutku, čekala je donošenje novog zakona o specijalnom tužilaštvu, sigurna da će ostati na poziciji na kojoj se nalazila.

"Sve će biti u redu", rekao je u jednom od objavljenih razgovora Jovanovski citirajući navodne reči Katice Janeve, a policija je odmah pokušala da joj oduzme mobilne telefone kako bi utvrdila valjanost navoda rijaliti zvezde. To se, međutim, pokazalo mnogo težim zadatkom no što se u prvi mah činilo, jer jedan od telefona oduzet jednom od članova porodice devojke njenog sina. Iz telefona su, u međuvremenu, izbrisani svi podaci. Veštačenje drugog telefona je u toku.

Prema rečima druge tužiteljke, Lile Stefanove, Janeva je u aprilu rekla da aferu "Imperija" treba rešiti pogodbom. Janeva je tom prilikom navodno rekla i da osumnjičeni ne treba da idu u zatvor, već da plate državi i da se slučaj zaključi. Najavljeno je da će o slučaju "Reket" svedočiti još jedan tužilac, Burim Rustemi.

Janeva je početkom jula naredila brisanje podataka iz računara u specijalnom tužilaštvu, što je tužilaštvo prvo demantovalo, pa posle silnog pritiska javnosti na kraju balade potvrdilo. "Nisam jedina koja je imala bliske odnose sa Bokijem 13."

Zoran Zaev, premijer

Afera "Reket" ozbiljno je uzdrmala vladu Zorana Zaeva, najviše zahvaljujući činjenici da je rad specijalnog tužilaštva bio glavni dokaz da je nova vlast u Severnoj Makedoniji odlučna da se izbori sa korupcijom. Suštinski, od mase slučajeva koje je ovo tužilaštvo pokrenulo zaključena su svega četiri, što je u priličnoj meri uzdrmalo poverenje Makedonaca da su se stvari suštinski promenile nakon odlaska Gruevskog sa vlasti.

Od početka afere, pritisak na Zaeva je konstantno rastao, pa je makedonski premijer na kraju naprosto eksplodirao i odbrusio novinarima da neće dozvoliti da vladu sruši "par kriminalaca, sujetan novinar i jedan p...".

Nekoliko sati kasnije, Zaev je objasnio da je njegova vlada "prekinula raniju praksu pritiska na medije", te da je od dolaska na vlast u Severnoj Makedoniji značajno smanjen broj napada na pripadnike LGBT populacije. "Ako me je neko pogrešno razumeo, zaista žalim i zbog toga objašnjavam. Ostajem veran vrednostima o kojima sam govorio i veran vrednostima za koje sam se oduvek borio", naveo je Zaev.

Afera je dramatično podigla tenzije na makedonskoj političkoj sceni i suštinski prekinula "medeni mesec" vlade Zorana Zaeva, koji je posle formiranja vlade i potpisivanja Prespanskog sporazuma, kojim je okončan skoro trideset godina dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije.

Laris Gajser, "spoljni momak"

"La verita", ili Istina, je italijanski konzervativni list koji je na svom Jutjub kanalu objavio snimke primopredaje milion evra, kao i razgovore sa Jovanovskim koje je navodno snimio Kamčev. Slovi za novine bliske Mateu Salviniju, drugom čoveku italijanske vlade i ministru unutrašnjih poslova.

U seriji spekulacija koje su usledile, desno orijentisani list ne preterano ubedljivo povezivan je sa interesima VMRO-DPMNE, te je serija tekstova posvećena  reketaškoj aferi u Severnoj Makedoniji jednako poistovećivana sa interesima najveće makedonske opozicione stranke.

Glavni akter italijanskog dela ovog slučaja je novinar Laris Gajser, koji je u međuvremenu objavio seriju tektova o stanju na makedonskoj političkoj sceni posle izbijanja afere "Reket".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара