Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog "prljavog" novca

Direktor nevladinog "Pen Bajden Centra" i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter kaže da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori uticaj, kako je istakao, ruskog prljavog novca.

Karpenter je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i "ruske pretnje u budućnosti".

"Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog 'prljavog' novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces", naveo je Karpenter.

Prema njegovim rečima, može biti i drugih stvari, poput sajber napada i drugih vrsta mešanja, zbog čega bi rekao da Crnogorci još nisu bezbedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora.

Kako kaže, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rešenje, i kada je reč o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

"Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja - a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti", istakao je Karpenter.

Karpenter je rekao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи