U kampu Islamske države uglavnom maloletnici, ali i jedna Zagrepčanka sa ćerkom

Nakon sloma Islamske države, njeni borci su smešteni u kampovima, među kojima je i El-Hol, na severoistoku Sirije. U pustinjskim uslovima živi i 70.000 ljudi, među kojima je i Zagrepčanka Dora Bilić, koja je tamo sa petogodišnjom ćerkom.

Prema podacima UN, čak dve trećine izbeglica u kampu čine mlađi od 18 godina, dok su 27 odsto žene. Ističu i da im je otežan pristup pijaćoj vodi i zdravstvenoj zaštiti.

Sirijci i Iračani su ogromna većina u kampu, a nekih petnaestak posto su državljani trećih zemalja.

Slobodna Dalmacija je došla do informacija da je među stanovnicima kampa i Dora Bilić (32), hrvatska državljanka koja je 2012. godine došla na teritoriju pod kontrolom Islamske države (ID).

Hrvatski list je u februaru objavio informaciju koju su dobili od porodice jedne državljanke BiH koja se takođe nalazi u Siriji:

"Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Siriji, ali redovito komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im obitelji živjele u blizini".

S Dorom Bilić bi trebalo da je i njezina ćerka, stara između pet i šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se u Gornjoj Maoči kod Brčkog, i ubrzo se venčali. Pre sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli su se Sirije.

Avdić je poginuo u bombardovanju Rake 2014. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара