Vedrana Rudan o proslavi "Oluje": Blago poginulima

Mnogobrojnim reagovanjima na izjave i ponašanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, tokom obeležavanja Dana pobede i 24. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", pridružila se tekstom i književnica Vedrana Rudan.

"Blago poginulima. Sami bi se danas upucali, mnogi to i čine, kad bi videli na kakav su oltar položili svoj jedini život", napisala je Vedrana Rudan u tekstu pod naslovom "Pijana Kolinda", objavljenom na njenom blogu.

Za najveći egzodus Srba od Drugog svetskog rata, tokom vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. godine, Rudanova kaže da je posledica dogovora koji su, kako navodi, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman postigli po diktatu Amerike.

"I bi tako. Odoše Srbi iz Hrvatske, peške, autom, većina na traktoru. Zanemariv broj ih je ostao u svojim kućama i sačekao herojsku, hrvatsku vojsku. Neki su doček preživeli, mnogi su završili u bunaru ili su dobili metak", piše Vedrana Rudan.

Dodaje da su stradali i hrvatski vojnici kojima je rečeno da će operacija "Oluja" pomoći da "najzad i zauvek budemo svoji na svome".

Prema njenim rečima, grandiozna "proslava Pobede" i ove je godine pozitivno uznemirila narod.

"Mahalo se zastavama, 'pilo i pevalo i urlalo kako smo za Dom spremni'. Može li Narod izvan sebe od radosti zavijati, a KGK (Kolinda Grabar Kitarović) sve to sa strane hladno gledati i naša KGK je Narod. Zato je u Kninu održala govor na nekoliko nepoznatih i poznatih jezika i zapevala s Klapom 'Sv. Juraj' Hrvatske ratne mornarice", navela je Rudanova.

Opisujući taj nastup hrvatske predsednice, Rudanova kaže da je Kolinda Grabar Kitarović "razvalila usta", te da su svi na portalima mogli da "vide njene krajnike i da, kako kaže, čak čuju i njen glasić".

Citirajući nekadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, koji je za nastup Kitarovićeve rekao da se "mnogi pitaju nije li tom govoru prethodila konzumacija alkohola", Rudanova pita "kakve veze s pijanstvom ima gospođin spontani, hrvatski, engleski, razdragani, domoljubni, olujni nastup?"

"Krivo, krivo, krivo. KGK nije alkoholičarka. Pijanci su ljudi koji imaju zdravstveni problem, njih treba poslati na lečenje. Ko to kaže, ko to laže da bi KGK trebalo lečiti?", pita dalje Rudanova i konstatuje da "stanje predsednice nije bolest".

"Žena (Kitarović)" se, prema Vedrani Rudan, ponaša onako kako "Narod zaslužuje".

"KGK je zdrava. Mi smo bolesni", zaključila je Rudanova.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво