Izraelski ambasador u Zagrebu čestitao "Oluju", oštro kritikovan

Ilan Mor, izraelski ambasador u Hrvatskoj, promenio je svoju raniju objavu na Tviteru u kojoj je čestitao Hrvatskoj godišnjicu "Oluje", navodeći sada da čestita Dan zahvalnosti.

U prvom Tvitu on je napisao da je Hrvatska operacijom Oluja vratila suverenitet u otadžbinskom ratu, što je naišlo na kritike Srbije, ali i istoričara Holokausta, piše Tajms of Izrael.

"Čestitam Hrvatskoj Dan zahvalnosti", piše u promenjenom tvitu ambasadora.

Povodom te nove objave oglasilo se i izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U svetlu osetljivosti, tvit je promenjen tako da ispravno odražava namere ambasadora i države Izrael", navodi portparol izraelskog ministarstva u odgovoru portalu.

Efraim Zurof, istoričar Holokausta koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge istočnoevropske zemlje zato što odbijaju da se izjasne o svojim zločinima protiv Jevreja, ocenio je ranije da je čestitka izraelskog diplomate bila nepotrebna.

"To je vrlo nesrećno saopštenje sa vrlo lošim ukusom s obzirom na to da je tokom 'Oluje' došlo do masovnog proterivanja i da je skoro 200.000 Srba proterano iz svojih domova", rekao je Zurof za Tajms of Izrael i dodao da to nije konflikt u koji bi Izrael trebalo da se meša.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević rekao je za taj list da je "ono šro se tokom akcije 'Oluja' desilo Srbima u Hrvatskoj, koji su tamo živeli vekovima, najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Istakao je da su čestitke onima koji slave taj pogrom protiv osnovnih humanih principa modernog društva.

"To što čestitke dolaze od izraelskih predstavnika je više nego ironično i tužno", dodao je Stanojević.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара