Dok se Hrvatska sprema za slavlje, Srbi se sećaju žrtava i progona

U Hrvatskoj se naredna tri dana obeležava Dan pobede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja nizom manifestacija i pesmom. Centralna proslava je u Kninu, čija je okolina u "Oluji" ostavila i brojne civilne žrtve, kojih su se danas prisećali Srbi u Hrvatskoj.

U danu kada Hrvatska počinje trodnevno slavlje, u okolnim mestima podsećanje na stradale Srbe. Članovi Srpskog nacionalnog vijeća su istovremeno u njima čitali izjavu sećanja.

Ulicama kojima će za dva dana hrvatski zvaničnici i građani na centralnu proslavu Dana pobede, Srbi su pre 24 godine bežali pred hrvatskom vojskom i policijom. Neke koji to nisu želeli, tragične posledice "Oluje" stigle su u narednim mesecima.

Samo u dva sela u okolini Knina – Varivode i Gošić – 16 srpskih civila ubijeno je u avgustu, ali i septembru 1995.

Jedan od potomaka o tome je govorio mladima iz Srbije i Hrvatske koji "Oluju" pamte uglavnom iz priče.

"Tog momenta je bio čin zataškavan. U selu su blokirali da bilo ko dođe, nije se moglo, policije je bilo okolo. Iz Knina su ekshumirani u Zagreb i tamo smo nakon osam godina uspeli da ih sahranimo", priča Jovo Berić, potomak stradalih u selu Varivode.

Nikola Puharić iz Inicijative mladih iz Hrvatske smatra da je svaki od zločina počinjen tokom ratova devedesetih – užasan.

"Potrebno je da se izgradi kultura sećanja prema žrtvama zločina. Zato smo ovde, kao što smo u drugim mestima u regionu izrazili poštovanje prema žrtvama bez obzira na nacionalnost", napominje Marko Milosavljević iz Inicijative mladih Srbije.

Otkrivaju se novi zločini 

Zločina u "Oluji" i posle nje, bilo je i u drugim krajevima Hrvatske. Da se i danas otkrivaju, saznali smo u Centru za suočavanje s prošlošću.

Pre dva meseca identifikovana su tela dva brata iz ličkog sela Rudopolja, od kojih je jedan bio invalid. U obližnjim Doljanima beleže ubistvo deset civila, od čega šest starica.

"Ovi slučajevi pokazuju da je 'Oluja' bila velikim delom zločin protiv civila i to protiv ljudi koji nisu mogli da napuste svoje domove, bolesni, stari, koji su smatrali da nema potrebe napustiti Krajinu", smatra Eugen Jovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću "Dokumenta".

To što za sve ove zločine odgovornih nema, za naše sagovornike ostavlja gorak ukus pred svako slavlje u Hrvatskoj.

"Na neki način izbrisani smo iz tog službenog, kolektivnog sećanja i protokola. Svojom pričom nastojimo da to nadoknadimo", ističe predsednik SNV-a Boris Milošević.

Eugen Jovčić dodaje da je neshatljivo kako je nemoguće da se pronađe mera i zajednički način obeležavanja "Oluje".

Za stradanja i proterivanja u akciji "Oluja" nema krivih pred međunarodnim sudovima. Pred domaćim osuđene su dve osobe, samo jedna pravosnažno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво