Linta: Ne vidim političku volju Zagreba i Sarajeva za dobrosusedske odnose

Atmosfera u Hrvatskoj uoči godišnjice "Oluje" nije ništa novo jer ta država proslavlja proterivanje pola miliona Srba iz Hrvatske a "Oluja" je samo završni čin tog proterivanja, rekao je za RTS predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Prema rečima Linte u Hrvatskoj nema spremnosti da se odbaci ustaštvo a konstantno se radi na rehabilitaciji NDH.

"Atmosfera je tragična a to pokazuju brojni primeri: od pevanja Tomsona, odluke Saveta za suočavanje sa prošlošću da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni' neustavan ali da može da se koristi u nekim situacijama. Veličaju se zločinci a kažnjavaju Srbi dok EU besramno ćuti iz svojih geopolitičkih razloga", rekao je Linta u Jutarnjem programu RTS-a.

Centralno obeležavanje godišnjice "Oluje" ove godine biće u manastiru Krušedol.

"Ovo je peta godina kako se progon Srba obeležava na najvišem državnom nivou. I ove godine očekujemo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, patrijarha Irineja. Na ovaj način želimo da se ukažemo međunarodnoj zajednici na srpske žrtve i dvostruke standarde gde se Srbi predstavljaju kao agresori a svi drugi kao žrtve", naglasio je Linta.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu kaže da nedovoljno radimo na internacionalizaciji pitanja od od položaja Srba do genocida počinjenog u NDH.

"U Hrvatskoj imate poznata grobna mesta iz '90-tih koja još nisu ehumirana a ima tela koja su eshumirana a već godinama nisu identifikovana", kaže Linta. 

Prema njegovim rečima važno je da naše ministarstvo spoljnih poslova pravi šestomesečne izveštaje o stanju Srba i kršenju njihovih prava ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama regiona i da te izveštaje šaljemo u relevantne međunarodne institucije. 

Miodrag Linta nije želeo da komentariše izjavu Kolinde Grabar Kitarović o BiH jer ne zna da li je ona to izjavila ili ne ali naglašava da hrvatski zvaničnici u svakoj pšrilici ponavljaju da je Hrvatska '90-tih vodila oslobodilački rat a da su Srbi bili agresori.

"Isto je i u BiH što pokazuje stalni napadi na RS, opstrukcija institucija. Ne vidim političku volju ni Zagreba ni Sarajeva za normalne dobrosusedske odnose", rekao je Linta.

Na najavu da bi Hrvatska mogla da potražuju depozite i staru deviznu štednju "Jugobanke" i drugih banaka Linta kaže da je to besmislen zahtev imajući u vidu kolika je vrednost imovine srpskih firmi u Hrvatskoj.

"Hrvatska ništa nije učinila da vrati imovinu srpskim firmama od kada je 2004. stupio na snagu Bečki sporazum već naprotiv sprovodi opstrukciju. Najveći deo tih firmi je oduzet, privatizovan ili postao deo državne imovine", rekao je za RTS Miodrag Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво