Kitarovićeva demantuje Džeruzalem post: Nisam to rekla

Apsolutno je netačno da sam BIH prozvala nestabilnom i povezivala s terorizmom, rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, demantujući pisanje "Džeruzalem posta".

Izraelski list objavio je kako je Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u poseti Izraelu, rekla da je BiH "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama".

"Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova", prenosi list u internet izdanju navodnu izjavu hrvatske predsednice.

"Jeste li rekli ono što piše Džeruzalem post?", pitali su novinari Grabar-Kitarovićevu. "Apsolutno ne", odgovorila je hrvatska predsednica.

"S predsednikom Izraela razgovarala sam u kontekstu u kojem govorim o BiH i drugim susednim državama i što sam, uostalom, rekla na pres-konferencijama pre susreta s predsednikom Rivlinom i s Netanijahuom – a to je da naše susedne države želim što pre videti u članstvu EU. Nisam davala intervjuje i nisam davala izjave novinarima, mimo te dve pres-konferencije", istakla je Grabar Kitarovićeva, prenosi regionalna televizija N1.

Upitana da komentariše oštre reakcije iz BiH, Grabar Kitarovićeva je rekla da su to su komentari na komentare jedne novinarke.

"Ponavljam to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens", dodala je hrvatska predsednica.

Prema njenim rečima, došlo je vreme da se porazmisli o odnosima Hrvatske i BiH.

"Upravo suprotno, u poslednje vreme nažalost vidimo niz koraka koje BiH produzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni. Trebalo bi da razgovaramo o saradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rešavanju problema", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Navela je da je Hrvatska ostaje spremna da pomogne svakoj susednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što pre postala članica EU.

U međuvremenu, oglasila se i Kancelarija hrvatske predsednice porukom da je "u međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno da se reaguje na neproverene napise medija".

"Svaka država najprije bi poslala svog ambasadora u Hrvatskoj da proveri navode, pa bi onda reagovala na odgovarajući način", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво